Rimske terme biće otvorene dva dana nedeljno

0
386

Narodni muzej Čačak saopštio je danas da će istorijski lokalitet Rimske terme biti otvoren za posetioce tokom jula i avgusta.  Ulaz će biti omogućen radnim danima – utorkom i četvrtkom od 9- 15 časova, a ulaz je slobodan.

Rimske terme u centru Čačka otkrivene su prilikom iskopavanja temelja za novu stambenu zgradu. Zaštitna arheološka iskopavanja su izvedena tokom 1970. godine u saradnji Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i Narodnog muzeja u Čačku.

Zaključeno je da su terme sagrađene krajem trećeg i početkom četvrtog veka. Prilikom radova na novoj zgradi deo termi je uništen, a u decenijama nakon toga nalazište je bilo više puta čišćeno od nabacanog đubreta.

Čačanske rimske terme svedoče o arhitekturi jednog vremena, ali i tome da je pre 18 vekova higijena tela bila usko vezana sa higijenom duha. Kupatila u rimskom svetu nastala su pod uticajem grčke kulture, a širenjem rimskog carstva postaju sastavni deo kulture življenja u oblastima gde su vladali Rimljani.

Rimske terme u središnjem delu Čačka podignute su na uzdignutoj rečnoj terasi, na terenu koje obiluje vodom. Prilikom arheoloških iskopavanja istraženo je sedam prostorija. Kupatilo u Čačku imalo je svlačionicu, kade za hladno kupanje, kade sa mlakom i kade sa vrućom vodom. Površinom od oko 340 kvadratnih metara, kupatilo u Čačku pripada tipu malih rimskih kupatila.

ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime