„Rapid“ iz 1938. godine stiže u Muzej Škoda automobila u Čačku

0
507

Čačak – Muzej Škoda automobila u Čačku uskoro će biti bogatiji za jedinstveni model “rapid”, koji je proizveden davne 1938. godine.

Najstariji primerak u Srbiji trenutno se “doteruje“ u limarsko-farbarskoj radionici kompanije “Auto Čačak”, a u automobil će biti ugrađeni isključivo originalni delovi.

Ekipa specijalizovanog portala makina.rs uverila se sa koliko pažnje zaposleni u radionici postavljaju originalne delove na oldtajmer, vodeći računa da ne oštete izuzetno vredan eksponat nastao u periodu između dva svetska rata.

Spoljašnji izgled “rapida“ krasiće crna boja, a unutrašnjost vozila biće i autentični drveni deo, baš kao i 1938. godine. Ispod haube nalazi se originalni benzinski agregat od 998 kubnih centimetara, sa 33 konjske snage.

Automobil je mogao da razvije brzinu od čak 100 kilometara na čas, a njegova potrošnja bila je između 11 i 12 litara goriva. Ovaj model se proizvodio u periodu od 1935. do 1947. godine.

Kada reparacija bude završena, “rapid“ će zauzeti počasno mesto u jednom od tri muzeja Škodinih oldtajmera u svetu, kakvi postoje još samo u Mladoj Boleslavi u sklopu Škodine fabrike i u Danskoj. Posetioci muzeja u koji je ulaz besplatan moći će da vide ovaj jedinstveni primerak zajedno sa još devet Škodinih automobila, a kuriozitet je i to što je “Auto Čačak“ jedini prodavac u Evropi kome je Škoda odobrila da otvori muzej van granica Češke.

N1, Foto – info-lider, ilustracija

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime