Rajko Petrov Nogo ovogodišnji laureat 57. izdanja „Disovog proleća“

0
51

ČAČAK – U Čačku je završeno 57. „Disovo proleće“ – smotra pesništva u slavu rodonačelnika srpske moderne. Ovogodišnji laureat „Disove nagrade“ je pesnik Rajko Petrov Nogo, a nagrada „Mladi Dis“ dodeljena je Aleksandri Jovanović, studentkinji iz Vranja.

Završne svečanosti ovogodišnjeg „Disovog proleća“ započele su izložbom posvećene pesnišvu Rajka Petrovog Noga, „Molitva za nedremano oko“ koju je priredila Dušica Brković.

Epidemija korona virusa redukovala je neke programe, a nošenje maski, dezifekcija i držanje odstojanja bilo je obavezno i na zatvaranju manifestacije. Shodno merama prevencije i publike je bilo značajno manje nego, ranijih godina.

„Nakon ukidanja vanrednog stanja mi smo morali iznova da krenemo u ugovaranje programa, u kontakt sa svim onim učesnicima koji su bili planirani za dva meseca programa. Naravno, nismo mogli, niti smo imali vremena da organizujemo sve te programe po originalnom planu. Međutim, uspeli smo da u dve nedelje juna meseca, na neki način, pozovemo sve one učesnike koji su se odazvali i bili spremni da ipak sa nama zajedno organizuju i realizuju Disove svečanosti za 2020. godinu“, navodi Bogdan Trifunović, direktor biblioteke „Vladislav Petković-Dis“ iz Čačka.

Kao i godinama unazad dodeljene su nagrade za esej o Disovom stvaralaštvu. Najboljim je proglašen rad Jelene Marinkov. Studentkinja master studija dramaturgije, Aleksandra Jovanović ovenčana je nagradom „Mladi Dis“ za neobjavljenu, prvu zbirku pesama. Rukopis Jagma prvi je iskorak u poeziju i Aleksandra ga je pisala tokom vanrednog stanja.

„Nagradu nisam očekivala, a ovo je prvi pokušaj pesama ikada, ako ne računam osnovnu školu i treći razred osnovne škole kada sam pisala neke pesmice. A u karantinu sam bila kada sam poslala rukopis i onda sam potpuno zaboravila da sam to uradila, i kada je stigla vest, baš sam se iznenadila, ali u isto vreme bilo mi je, stvarno, fenomenalno. Baš dobar osećaj, stvarno“, kaže nagrađena pesnikinja, Aleksandra Jovanović.

Jednoglasnom odlukom žirija nagradu za celokupno pesničko stvaralaštvo dobio je Rajko Petrov Nogo. „Disova nagrada“ mu je pripala za tri knjige poezije izdate 2019. godine – Moždani udar, Dokumentarni detalji i Pozni stihovi.

Za višedecenijsko pesništvo Nogo je ovenčan sa više od dvadeset nagrada. Zbog zdravstvenih razloga, nije prisustvovao završnoj manifestaciji, ali je ranije tokom dana posetio Čačak i za publiku snimio besedu lauerata koja je publici puštena putem video zida, preneo je RTS.

FOTO – ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime