Radnici Fabrike reznog alata iz Čačka protestovali, traže rešenje statusa fabrike

0
428

Oko 150 radnika Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku protestovalo je danas ispred fabrike zahtevajući rešenje statusa fabirke u kojoj je pre mesec danas prekinuta proizvodnja i otvoren predstečajni postupak zbog velikih dugovanja i dugogodišnje blokade računa.

U međuvremenu, radnicima je isplaćen socijalni program i oni su sporazumno raskinuli radni odonos, ali je na poslednjoj raspravi Privredni sud odbio da uvede stečaj u fabriku, na zahtev Ministarstva odbrane koje je navelo da bi se „otvaranjem stečaja prekinula proizvodnja naoružanja i vojne opreme, čime bi se direktno ugrozilo snabdevanje odbrambene industrije Srbije“.

Predsednik fabričkog Industrijskog sindikata Dušan Đelić rekao je agenicji Beta da radnici protestuju jer smatraju da je odluka Ministarstva odbrane „nerealna“ i da u fabrici nema uslova za pokretanje proizvodnje.

On je ponovio da je račun fabrike u blokadi osam godina, da je fabrika u gubitku od 29,7 miliona evra i da samo za gas duguje dva miliona dinara.

Prema njegovim rečima, radnici su očekivali da će posle uvođenja stečaja jedna privatna firma zakupiti halski prostor, nastaviti sa proizvodnjim koju je imala FRA i zaposliti oko 200 radnika, ali da je došlo do zastoja u pregovorima rukovodstva fabrike sa tom firmom zbog visokog zakupa halskog prostora.

Radnici su na protestu izrazili nezadovoljstvo što je u fabrici ostao samo direktor kao zaposlen i koji, iako nema radnike, „uredno“ prima platu koja, prema njihovim informacijama, iznosi 120.000 dinara mesečno.

Oni su protestovali što im se direktor danas nije obratio i njavili su da će od nadležnog ministarstva tražiti da direktora razreši dužnosti, pošto je mandat Nadzornom odboru FRA istekao u avgustu prošle godine.

Radnici su izrazili očekivanje da će uskoro biti održan sastanak u Vladi Srbije, uz prisustvo predstavnika radnika, sindikata, lokalne samouprave, ministarstava odbrane i privrede, na kome bi trebalo da se pronađe razrešenje situacije u FRA.

Predsednik Industrijskog sindikata Dušan Đelić je ocenio da je apsurdno što je Ministarstvo privrede tražilo otvaranje stečaja u FRA zbog velikih dugovanja i blokade računa, a Ministarstvo odbrane je tražilo da se stečajni postupak prekine.

„Očekujemo da čemo na sastanku u Vladi Srbije razrešiti sve nedoumice i probleme u FRA. Ovo je borba za radna mesta“, rekao je Đelić.

On je dodao da posle današanjeg protesta očekuju reakcije nadležnih, a ukoliko one izostanu, radnici će ponovo protestovati u petak, u osam časova, isped fabrike.

Fabrika reznog alata u Čačku je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je izvozila u zemlje u regionu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

BETA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime