Proizvodnja u JKP „Gradsko zelenilo“ dostiže 130.000 sadnica

0
210

ČAČAK – Proizvodnja u JKP „Gradsko zelenilo“ ove godine bi, po planu, trebalo da dostigne oko 130.000 sadnica sezonskog cveća, kažu nadležni u tom preduzeću.

Direktor, Dragan Nikolić kaže da je u 2017. proizvedena 31 biljka, u 2018. godini 87000, a

2019. je plan da se proizvede 130.000.

„Jedan deo se radi za potrebe grada, a najvažnije je da se biljke dobro očuvaju tokom zime i u proleće dobro pripreme za sadnju. Nabavili smo kotao na biomasu, uveli grejanje u staklenike i plastenike kako bi rasad imao optimalne uslove za život“, objasnio je on.

Nikolić je podsetio da je po nalogu insoekcijiskih službi izvršeno uklanjanje drveća u gradu, a jedan deo te drvne mase će biti isporučen humanirarnim organizacijama, poput „Kola srpskih sestara“ za socijalno najugroženije kategorije stanovništva.

„Uglavnom smo imali primedbe da je cveće u gradu jednolično, međutim, zahvaljujući stručnosti pejzažnih arhitekti mislim da smo ulepšali Čačak“, ocenio je on.

Na pitanje da li su kupe sa cvetnim aranžmanima postavljene zbog dolaska premijerke, Ane Brnabić, Nikolić kaže da je to bilo u redovnom planu poslovanja.

„U pređašnjem periodu smo imali jednu i ona je plaćena 176.000, 00 dinara, a sada smo napravili 20 po ceni od 50.000,00 čime je napravljena velika ušteda“, rekao je direktor ističući da kod njih mora da se unapredi sistem za zalivanje.

Upitan da prokomentariše seču stabala u Ulici Veselina Milikića i ostalim delovima grada Nikolić je rekao da se u konkretnom slučaju 18 breza nalazilo na desetokilovoltnom kablu.

„Ta akcija je bila veoma specifična i rizična, morali smo da pribavimo posebno vozilo iz Kraljeva radi bezbednosti ljudi koji su je sproveli. Kada zasadite stablo u gradsku sredinu na njih, između ostalog, utiču izduvni gasovi pa im je životni vek skraćen. Ono u prirodi živi 60, a u gradskoj sredini životni vek mu je prepolovljen“, zaključio je on.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime