Proizvođači malina iz svih delova Srbije najavili protest u petak

0
760

BEOGRAD – Proizvođači malina će protestovati u petak, 22. juna u svim gradovima u Srbiji zbog niske otkupne cene maline od 50 do 80 dinara po kilogramu.

To je najavio predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

Proteste ćemo započeti mirnom vožnjom, za sada bez blokada puteva, iako su to tražilu pojedini proizvođači. Ako država ništa ne učini da razbije kartele otkupljivača, vlasnika hladnjača, odlučiće šta čemo dalje raditi – rekao je Radović.

Odluku o mirnim protestima, koji će početi u petak u 10 časova, doneo je sinoć Upravni odbor asocijacije.

Radović je dodao je da su malinari „bure baruta, jer im je ugrožena egzistencija pošto sa otkupnom cenom od 50 i 80 dinara po kilogramu malina ne mogu da plate ni radnike da je oberu“.

On je rekao da je cena malina na svetskom tržištu neznatno pala, manje od jedan odsto i da „otkupljivači ucenjuju domaće proizvođače ponižavajućim cenama“.

Pozivamo predsednika države (Aleksandra) Vučića da se uključi u rešavanje ovog problema, inače ćemo svi postati socijalni slučajevi i doći na kazan narodne kuhinje – kazao je on.

Istakao je da država uzalud podstiče natalitet socijalnim davanjima kada se ljudi iseljavaju iz Srbije.

Neki poljoprivrednici su odlučili da napuste malinjake i da beže u inostranstvo – rekao je Radović i dodao da je najteža situacija na jugu Srbije – u Leskovcu, Vladičinom Hanu, Surdulici, ali i u moravičko-zlatiborskom kraju – u Ivanjici, Arilju i drugim gradovima.

Po njegovim rečima, prve procene su da je zbog nedavnog nevremena propalo od 5.000 do 10.000 tona malina.

Izvor: Beta

Foto: Tanjug/N1

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime