Proglašeni pobednici na „Plodovima zapadnog pomoravlja“,Moravka prva, Prijateljima srebro sija kao zlato

0
469

ČAČAK / ZABLAĆE – Proglašenjem pobednika u pečenju jagnjića i prasića, kao i spravljanju najboljeg sataraša večeras je u Zablaću, selu nadomak Čačka završena Privredno-turistička manifestacija Plodovi zapadnog pomoravlja i „Berze hrane“ 2019.

Najbolji sataraš pripremila je ekipa „Mokra gora“, drugo mesto pripalo je „Tigrovima“, a trećeplasirani tim je „13. prase“. Kada je u pitanju pečenje jagnjadi, to su najefikasnije uradili, po oceni žirija, članovi „Kačamakijade“, a odmah iza njih su usledili „Stolarija Čvor“, 2. mesto dok je trećeplasiran sastav „S konca i konopca“.

Najbolje praseće pečenje, smatraju članovi žirija, je pripremila ZZ „Moravka, koja je prvoplasirana, dok je „Prijateljima“ iz Slatine pripala druga pozicija, a treću je zauzeo tim „Parezani“.

Prema rečima Gorana Bojovića iz tima „Moravka“, ova smotra je veoma značajna za čačanski kraj, a pobedu nije očekivao.

„Ovo je jedna vrsta sporta, ali na drugačiji način. Došli smo da učestvujemo, lepo se provedemo i počastimo naše prijatelje i sve posetioce. Prošle godine smo bili trećeplasirani, ali smatram da smo jedinstvena ekipa budući da jedini imamo crne svinje, odnosno rasu „Moravka“, kazao je on u izjavi za info-lider i dodao da njegov tim broji preko 50 članova.

Član drugoplasiranog sastava u pečenju prasića, „Prijatelja“, Milinko Garić iz Slatine kaže da prvi put učestvuje na PZP,

„Na ideju je došao Milan Bulija, koji ima pečenjaru u našem selu, Iskreno, nismo se nadali nagradi jer je konkurencija veoma jaka. Tu su poznati pečenjari, međutim, desilo se. Možda smo trebali da budemo i prvoplasirani“, naveo je on.

Njegov kolega i vođa tima, Milan kaže, da srebrni pehar sija kao zlatni.

„Ponosan sam na svoju ekipu. Trudili smo se da i ovaj posao odradimo na najbolji mogući način“, rekao je on.

Dejan Ćetenović iz Mršinaca se nadmetao 6. put ove godine sa timom „13 prase“.

„Nije lako ispržiti dobar sataraš. Nas ima 10 i dva dana smo se pripremalijer smo se takmičili i u drugim kategorijama“, istakao je on.

Ćetenović smatra da ovogodišnja manifestacija PZP nije posećena kao ranijih godina. Upitan zašto takav naziv on je objasnio da se ranije takmičio sa firmom „DTM“ , pa se na nagovor člana porodice osamostalio.

„Mislim da ima malo i nekorektnog ponašanja od strane žirija. Već 10 godina unazad nagrade dobijaju isti ljudi. Prošle godine je jedna ekipa pekla prase, a osvojila nagradu za ispečeno jagnje. Jagnjeće pečenje su kupili kod Lavića“, tvrdi Ćetenović.

Iz ekipe Viljušanci sa nama su razgovarala braća Lazar i Stefan Sredović, koji su, kako kažu, došli da predstave svoje selo.

„Mi smo došli da se zabavimo i družimo. Nagrada nam je apsolutno nebitna, najvažniji je dobar provod“, jednoglasno su izneli svoj stav ovi mladi ljubazni momci.

Aleksandar Leposavić sa timom „Rođaci sa sela“ prvi put nadmetao u Zablaću.

„Očekivali smo bolji plasman, ali žiri je dao poslednju reč“, naglasio je dr Leposavić.

Lazar Zarić iz Zablaća se u takmičarskom delu pojavio drugi put.

„Naša ekipa broji 18 članova, nismo nijednom pobedili, a pekli smo prase. Svi se bavimo poljoprivrednom proizvodnjom, a ja konkretno imam po 2 hektara pod krompirom i kupusom, a na 50 ari sam zasadio crvenu papriku. Može od toga da se živi, a i država nam pomaže“, rekao je on.

Dalibor Vojinović sa svojim velikim timom od 40 ljudi je 6. put bio na manifestaciji „Plodovi zapadnog pomoravlja“.

„Mi smo spremali jagnje i prase. Nama je važan dobar provod i druženje, a nikada nismo osvojili nagradu“, kaže on.

Direktor RPK Raškog i Moravičkog okruga, Zvonko Tufegdžić je uručio priznanja najboljima istakavši da je ovogodišnja manifestacija ispunila očekivanja organizatora.

 

„Prvi put smo imali sajam Kućnih pivara, to je novina. Povrtari su, uprkos teškoj godini, izneli svoje proizvode na ovoj smotri. Možda nije bio veći broj posetilaca u odnosu na prethodne godine, međutim, nama je važno da su se pojavili poljoprivredni i drugi izlagači i uvek ćemo podržati ovakva dešavanja“, naveo je on u izjavi za info-lider.

Tufegdžić je precizirao da se u kategoriji pečenja prasića pojavilo 19 ekipa, jagnjića 6 i spravljanju sataraša 5 timova.

„Imali smo i one koji su samo uzeli učešče radi zabave i veoma se radujemo tome“, zaključio je on napominjući da je u revijalnom delu bilo 5 „veselih družina“.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime