Premijera restauriranog klasika „Petrijin venac“ u Čačku

0
322

ČAČAK – Digitalno restaurirani film „Petrijin venac“, reditelja Srđana Karanovića, biće premijerno prikazan 8. novembra čačanskom Domu kulture u okviru projekta „Vip Kinoteka“, saopštili su iz Jugoslovenske kinoteke.

Besplatna projekcija ovog filmskog ostvarenja iz 1980. godine, ali u novom ruhu, zakazana je za 19 časova, a publiku će pre prikazivanja filma pozdraviti deo glumačke i autorske ekipe.

Ovaj klasik srpske kinematografije, snimljen po istoimenoj knjizi Dragoslava Mihailovića, ostao je zapamćen po interpretaciji Mirjane Karanović, kojoj je uloga Petrije debitantska.

Prikaz posleratnog perioda u malom rudarskom mestu u Srbiji verodostojno su predstavili velikani srpske filmske scene, među kojim su Pavle Vuisić, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Radmila Živković, Dragan Maksimović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Veljko Mandić i drugi.

Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije, ispraćena je muzikom poznatog filmskog kompozitora Zorana Simjanovića.

Projekat „Vip Kinoteka“ ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Ovim projektom, koji se sprovodi u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije „Vip mobajl“ i koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Projekcija u Čačku je otvorena za publiku, a ulaz besplatan. Film će u narednom periodu biti prikazan u više od deset gradova.

IZVOR:TANJUG,RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime