Prelević: Ili mi ili on; Manojlović: Ovaj grad može bolje, mi to možemo, zajedno

0
443

BEOGRAD – Jedanaesti protest „Jedan od pet miliona“ počeo je čitanjem Sporazuma sa narodom koji je okupljenima pročitao novinar Srđan Škoro.

„Mi predstavnici opozicionih stranaka pokreta i saveza, obavezali smo da ćemo kao deo protesta „Jedan od pet miliona smeniti“ režim Aleksandra Vučića, uspostavljajući sistem gde diktatura više neće biti moguća. Obavezujemo se da ćemo nastaviti borbu svim raspoloživim sredstvima demokratičnosti. Ovaj Sporazum je sa narodom. Dokument ima dva primerka. Jedan ide u kutiju koju ćemo odneti kasnije ispred Vlade, drugi čuvajte, rekao je Srđan Škoro, novinar.

„Potpisaću ga, jer hoću da se ovaj sporazum sprovede“, istako je Škoro i pozvao građane da učine to isto.

Advokat Božo Prelević poručio je da se od vlasti traže demokratske institucije, pravo na obrazovanje, zdravstvo, fer izbori…

„Nećemo odustati od borbe za normalnu Srbiju. Protestuje se u 60 gradova. Za tri meseca se dešavaju tektonski pokreti na političkoj sceni. Ispadaju istrošeni ljudi. Baruština se raščišćava. Srbija mora da vrati moral institucijama. Ne smemo čekati da neko drugi pospremi našu kuću. Rođeni smo u Srbiji, i od toga ćemo umreti, ali časno. Gospodine Vučiću, mi nemmao ništa protiv Vas. Mi ne želimo da se vi i vama slični opet pojavite. Vi krivite prošle da su loši. Mi znamo da je njihova greška što nisu pokrenuli lustraciju. Nisu palili ambasade, nisu potpisali Briselski sporazum.

Dragi prijatelji, predsednik Vučić ne voli uvrede“, rekao je Prelević.

Izvor – infobrif.rs

Foto: Infobrif

„Dobro je što je predsednik Vučić okupio svu štetočinu u jednu grupu, jer je očistio opozicione stranke. Svima koji podržavaju ovu borbu poručujem da se formira kontrolno telo koje će čini eksperti i koje će biti spona. Predlažem da se to telo poveže sa ostalim gradovima u Srbiji koji imaju identične zahteve. Trebaju nam svi sposobni. Nema deobe oko osnovnih zahteva. Sad se borimo dostojanstveno, ne nasilno. Ili mi ili on. On je imao sve uslove da od Srbije napravi dobro mesto za život. On je izabrao da napravi od Srbije dobro mesto za život za sebe i prijatelje.

Predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović obratio se okupljenima rečima da Srbija polako postaje mesto gde roditelji komuniciraju preko Skajpa.

„Ako se ovako nastavi nikoga neće morati da ucenjuju da glasaju za njih. Oni koji ostanu bojaće se da misle u sebi, a kamoli da govore naglas. Dešava se to da smenjuju ljude. Ne mogu da sedim kod kuće dok se ovakve stvari dešavaju u mojoj zemlji. Otadžbina zove, dok svi nismo bezbedni, niko nije bezbedan. Nikada više ne želimo da bilo ko bude progonjen zbog onoga što misli. Želimo zemlju u kojoj će ljudi koji rade u javnim službama da budu u službi građana, a ne terani da aplaudiraju na skupovima budućnosti u koju ni oni ne veruju“, istikao je Savo.

„Da nije bilo ovih šetnji nikada ne bi bio uhapšen nalogodavac ubistva novinara Milana Jovanovića. Nikada ne bi bila zaustavljena izgradnja minihidroelektrana u Rakiti. Znate li koliko je potrebno hrabrosti da se šeta u unutrašnjasti? Lokalni šerif ima spisak organizatora.  Znate li koliko je hrabrosti potrebo da oni šetaju  i da im govore: Želimo slobodnu Srbiju! Tu hrabrost ste im dali svi vi. Simobol ovih protesta nisu vešala već Ustav Republike Srbije, koji oni gaze“, poručuje Manojlović.

Završio je govor stihovima pesme „Zajedno“ , grupe Ekatarina Velika: Ovaj grad može bolje, mi to možemo zajedno!“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime