Predstava “ Odumiranje međeda”

0
516

Predstava “Odumiranje međeda”, reditelja Nemanje Rankovića, a u interpretaciji glumaca Narodnog pozorišta iz Užica, u utorak, 13. novembra 2018. godine od 20 sati biće izvedena na sceni velike sale Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu

„Branko Ćopić je jedan od pisaca koji su obeležili brojna detinjstva naših ljudi, čovek čije likove i knjige volimo, i voleli smo, celog života. Od Nikoletine Bursaća do Bašte sljezove boje, Ćopić nas je pratio tokom odrastanja, i kasnije. Dosta toga je i dramatizovano, za pozorište i za film.

Ali manje je poznato da je Ćopić pisao i drame, u kojima nailazimo na sve ono što postoji u njegovim knjigama i po čemu ga pamtimo. Jedna od tih drama je i ova koju smo sada postavili u Užičkom pozorištu – Odumiranje međeda. Živopisni likovi, pravi ćopićevski, iščašeni i pomereni, a opet tako prepoznatljivi – luduju po stranicama ovog komada. Piščev osećaj za neuobičajene detalje, mentalitet i prirodu svojih junaka, samo pojačava humoristički potencijal komada.

Komičnost se u drami pažljivo gradi kroz dva paralelna zapleta: dok sa jedne strane lokalni činovnici pokušavaju da okrive medveda za opštinsku kasu koju su sami opustošili, sa druge se spremaju izbori za narodnog poslanika na kojima se sukobljavaju stare i mlade snage.

Podrazumeva se da su ova dva zapleta međusobno neraskidivo povezana, i da kroz komad defiluje sve ono sto prepoznajemo iz našeg svakodnevnog života: korumpirana vlast, partijski poslušnici i preletači, sukob roditelja i dece, mito i korupcija, senzacionalistička štampa… sada su na sceni pred nama, ogoljeni do svog besmisla i bezobrazluka. Kroz celu svoju karijeru, Ćopić je s duhom kritikovao anomalije i negativne pojave u društvu, a njegova satira danas se čini aktuelnijom nego ikad.“ (Olga Dimitrijević)
Uloge u predstavi tumače: Momčilo Murić, Ivana Pavićević Lazić, Bojana Zečević, Biljana Zdravković, Slobodan Ljubičić, Vahidin Prelić, Svetislav Jelisavčić i Hadži Nemanja Jovanović.
Adaptaciju teksta uradila je Olga Dimitrijević, a scenski pokret Ferid Karajica. Scenografiju potpisuje Marijana Zorzić Petrović, kostimografiju Snežana Kovačević, a muziku Miroljub Aranđelović Rasinski.  Početak predstava je u 20 sati.

Foto – www.nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime