Pozorišna predstava “Narodni poslanik” za Milanovčane

0
474

GORNJI MILANOVAC – Na sceni velike sale Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu u petak, 21. decembra 2018. godine biće izvedena komedija Branislava Nušića “Narodni poslanik”.

Reč je o predstavi Narodnog pozorišta iz Užica koju je postavio reditelj Slavenko Saletović.

Scenografiju je osmislila Tamara Bušković, kostimografiju Snežana Kovačević, muziku potpisuje  Aleksandar Milekić, a scenski pokret Ferid Karajica.

„Teško je pred gledanje „Narodnog poslanika“, Branislava Nušića, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Užice, odoleti obećanju da ćete videti dobru predstavu. O punom pogotku stavljanja na repertoar dramskog teksta najboljeg srpskog komediografa ne bi trebalo da se troše reči. Ponovo isticati toliko važnu potrebu da se gledalac, bar za kratko vreme otrgne od turobne i depresivne stvarnosti i ozari smehom koji vodi ka komedijskoj katarzi radosti igre, takođe da je deplasirano. Možda bi trebalo samo podvući anticipatorsko, dubinski slojevito i vizionarsko Nušićevo poznavanje našeg mentaliteta, karakternih osobina i iz toga sledujućih odnosa. Ostrašćeni, ambiciozni i beskrupulozni u našim surovo ozbiljnim nastojanjima da prigrabimo vlast, moć, bogatstvo i dominaciju nad drugim ljudima, bili smo smešni i nedorasli i 1883. godine, kada je poštovani Ben Akiba napisao „Narodnog poslanika“, surovo smo smešni i danas, a smeh nas čeka i u budućnosti. U teatarskim kućama koje dobro promišljaju repertoarske poteze, takozvani „grandiozni“ likovi iz dramske literature se stavljaju na repertoar samo ako u dotičnom pozorištu postoji akter koji može da se izbori sa gabaritom i složenošću fabuloznog lika. U jednačini Narodnog pozorišta Užice nema nepoznanica: „Narodni poslanik“ + Jevrem = Slobodan Ljubičić.“ (Prof. Slavenko Saletović)

 

Uz Slobodana Ljubičića uloge tumače i: Divna Marić, Tijana Karaičić, Goran Šmakić, Biljana Zdravković, Vahidin Prelić, Dragana Vranjanac, Igor Borojević, Nikola Penezić, Momčilo Murić i Branislav Ljubičić.

 

Početak predstave je u 20 sati. Informacije: 032/711-119

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime