Posle pola veka vratio knjigu u biblioteku

0
898

Čovek koji je radom obeležio privredni uspon Gornjeg Milanovca i ugledni društveni poslenik Jovan Tomović (86), pre nekoliko dana vratio je čačanskoj Gimnaziji knjigu „Gradinar” Rabindranata Tagorea, koja je u njegovoj kućnoj biblioteci stajala pola stoleća. Knjigu je 1955. godine objavila beogradska „Kultura” i tada je zavedena u knjižnici čačanske gimnazije, po čemu je Tomović i znao kome pripada, piše Politika.

On je bivšoj školi, uz vraćenog „Gradinara”, priložio i zbirku svojih razgovora sa Milošem Jevtićem, nedavno štampanu i ukoričenu pod nazivom „Uspravni život”.

Uz knjige, Tomović je gimnaziji uputio i pismo kojim objašnjava šta se zbilo sa vrednim starim izdanjem:

„Poštovani direktore i profesori znamenite gimnazije, javljam se jer želim da vam vratim knjigu koja se, ne znam ni sam kojim slučajem, našla u mojoj biblioteci. Stara je blizu sedamdeset godina, a kod mene se nalazila duže od pola veka. Ona je zavedena pod brojem 1540/2, izdata je 1955. godine. Te godine ja sam već bio u Gornjem Milanovcu i nikako je nisam mogao iznajmljivati. Eto, ne znam kako je dospela u moj posed. Inače, ja sam svoju biblioteku koja ima nešto više od 1.500 jedinica, zaveštao manastiru Vraćevšnica, ali sam izdvojio svaku tuđu. Bilo ih je 14 inajveći deo sam vratio. Pošto sam ja na kraju svog života i želim da svi moji računi ostanu čisti, između ostalog vratio sam tuđe knjige”, napisao je Tomović.

Tomović je nekadašnji direktor PIK Takovo u Gornjem Milanovcu i taj posao obavljao je 26 godina.

Izvor, Foto – Politika, Gvozden Otašević

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime