Pokrenuta kampanja za očuvanje pčela

0
296

BEOGRAD – Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) pokrenuli su kampanju pod nazivom „Mesec zaštite pčela”, čiji je cilj da se svi koji se bave pčelarstvom i poljoprivredom, zaštitom životne sredine ili su na drugi način zainteresovani za temu, uključe u javno-privatni dijalog i ukažu na probleme, izazove i moguća rešenja u borbi protiv trovanja pčela.

Tokom marta u Beogradu, Novom Sadu i Čačku biće održani okruglim stolovima na ovu temu.

Prema statističkim podacima, Srbija je zemlja sa najvećim brojem pčela po glavi stanovnika (jedna pčela na šest stanovnika).

Oko 20.000 pčelara posluje i uzgaja 1.300.000 miliona pčela koje godišnje proizvedu 7.000 tona meda.

Međutim, kako se navodi u saopštenju, dešavalo se da usled trovanja fond pčela padne i za petinu godišnje, a proizvodnja meda pala je sa 12.000 tona u 2015. na 7.000 tona u 2017.

Do trovanja pčela najčešće dolazi usled prakse zaprašivanja krpelja i komaraca iz vazduha ili neodgovorne upotrebe pesticida u poljoprivredi, od kojih su mnogi nedozvoljeni i nabavljeni na crnom tržištu.

„Izumiranje pčela za našu zemlju bi značilo direktan ekonomski gubitak od 148.000.000 evra godišnje. Ono što je još važnije jeste da su pčele najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine za čoveka jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju. Bez njih sa naše trpeze nestala bi kvalitetna i zdrava hrana i zato čuvanjem pčela čuvamo život“, izjavio je predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović povodom početka kampanje.

Cilj kamanje je da se kroz unapređenje regulatornog okvira, jačanje kapaciteta inspekcija, edukaciju poljoprivrednika, privrede i lokalnih samouprava o opasnostima korišćenja pesticida, doprinese očuvanju pčelinjih zajednica.

„Pčelarstvo je opterećeno značajnom birokratijom koja onemogućava rešavanje pitanja trovanja s obzirom na to da je za pomeranje košnica iz zone zaprašivanja potrebno pribaviti niz odobrenja. Takođe, problem je i manjak kapaciteta u inspekcijama nadležnim za pčelarstvo, a kada do trovanja dođe trošak dokazivanja putem analiza pada na pčelare zbog čega većina odustaje od daljeg postupka“, rekla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

„Mesec zaštite pčela” se organizuje u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politke.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime