Počinje gradnja jedne od najtežih deonica, spajamo SRB i CG

0
348

ČAČAK: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da počinje izgradnja jedne od najtežih deonica autoputa ka Crnoj Gori i istakao da se posle 70 godina ispunjava san građana tog dela zemlje, kao i da će za neku godinu Srbija biti spojena autoputem s Crnom Gorom.

Vučić je zahvalio velikom broju građana iz Požege, Čačka, Lučana, Donjeg Milanovca, Arilja i Ivanjice i drugih mesta što su došli na otvaranje radova.

Čekali ste 70 godina na ozbiljnije promene, rekao je Vučić i dodao da sve što je ranije bilo nemoguće, uprkos brojnim obećanjima prethodne vlasti, danas postaje moguće.

Vučić je rekao da će već do 19. decembra, na Svetog Nikolu, biti otvorena deonica Koridora 11 od Surčina do Obrenovca i dodao da su mu to obećali Kinezi.

Takođe, rekao je da će za Vidovdan biti otvoren ceo potez autoputa od Obrenovca do Čačka i da će se stizati za kolima za samo jedan sat ili za koji minut više.

Vučić je rekao da su Kinezi zainteresovani da grade i autoput od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom i izrazio očekivanje da će uskoro biti otvoreni radovi i na toj deonici.

Mihajlović: S autoputevima države se menjaju na bolje

Nema grada, ni države koja se ne menja na lepše i na bolje kada se grade putevi, pogotovo autoputevi, a za autoputem u zapadnu Srbiju doći će fabrike i pogoni, poručila je ministarka ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastruktre Zorana Mihajlović na početku gradnje deonice Preljina – Požega na Koridoru 11.

Nema lepšeg dana od današnjeg kada počinjemo važnu, gotovo najvažniju deonicu na Koridoru 11, rekla je Mihajlović.

Ministarka je naglasila da je u prethodnih nekoliko godina otvoreno 300 kilometara autoputa u Srbiji. Ukazala je da se značaj izgradnje autopteva odlično vidi i na primeru Koridora 10 – kako su se otvarale nove deonice, tako su se nizale i fabrike i pogoni.

Tako će da bude i na Koridoru 11. Imaćemo i fabrike i pogoni, kako imamo autoputeve, a to će pomoći da ostanemo, da živimo u našoj Srbiji, poručila je Mihajlović.

Srpska ministarka je zahvalila Kini na tome što su prepoznali da je Srbiji važan Koridor 11, kao što je i Srbija prepoznala značaj inicijative „Pojas i put“ i bila jedna od prvih u svetu koja je prihvatila taj globalni projekat.

Haj: Da Koridor 11 postane put saranje Srbije i Kine

Predsednik kineske kompanije SSSS, koja izvodi radove na deonici puta na Koridoru 11, Haj Lijang Sun rekao je danas da je njihova želja da autoput E-763 postane put saradnje dve zemlje, put srpskog ekonomskog razvoja, prosperiteta i put ka boljoj budućnosti.

Želimo da iskoristimo sve svoje prednosti i potencijale i napravimo najbolju organizaciju, obezbedimo najbolje planove i efikasno, i na naučnom principu utemeljeno, upravljanje projektom, da strogo ispoštujemo ugovorne obaveze i u planiranom roku uz najviši kvalitet radova završimo ovaj projekat, rekao je on na ceremoniji otvaranja radova na izgradnji deonice Preljina – Požega.

Kako je naveo, kineska kompanija je do sada u svetu u 157 zemalja gradila puteve, mostove i druge važne infrastruktrune projekte.

Puteve koje smo gradili lokalno stavništvo od milja zove „putem ka prosperitetu“, „motorom razvoja“ i „mostom ka budućnosti“, dodao je Haj.

Kompanija je, kako kaže, vremenom došla do koncepta da ako želimo razvoj onda treba graditi puteve, ako želimo brži razvoj onda treba raditi autoputeve.

Ako želimo još brži razvoj onda ćemo raditi na novom Putu svile, dodao je on.

Neka nam je srećan početak radova, da izvođač radova izvede sve kako treba, a mi da budemo ponosni na svaki metar autoputa, poručila je Mihajlović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je da je danas veliki dan za Moravički okrug, zapadnu i celu Srbiju.

Svedoci smo šta smo sve do sada radili, a i dalje planiramo da nastavimo – od Čačka ka Požegi, da nastavimo brzo i ka Kotromanu, Ivanjici, Arilju, Boljarima i da već tokom leta krenemo i s Moravskim koridorom, a nadam se tokom leta i vazdušnoj luci u Lađevcima, rekao je Todorović.

Da Čačak konačno, posle decenija čekanja sa, vladom i predsednikom, dosanja sve snove koje smo sanjali generacijama, rekao je Todorović.

Dodao je da je predsednik Vučić još kao premijer prepoznao značaj centralne i zapadne Srbije – Moravičkog, Zlatiborskog, Raškog, Šumadijskog.

Nama ostaje da nastavimo da se razvijamo, da otvramo fabrike, da se povezujemo sa svetom, a da naša ‘srpska Svetu gora’, sa 11 manastira bude nova turistička destinacija, rekao je Todorović i poželeo sreću u radovima i dobrodošlicu kineskim partnerima u Čačak i Srbiju.

Tanjug, Foto –  Rade Prelić

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime