Pet međunarodnih nagrada za gornjomilanovačko pozorište

0
1004

Na 13. Internacionalnom festivalu amaterskog teatra, jednom od najprestižnijih pozorišnih festivala južne i jugoistočne Evrope koji je od 21. do 24. juna organizovan u Laktašima kod Banja Luke, Milanovačko pozorište  ostvarilo je neverovatan uspeh. U konkurenciji najboljih predstava iz: Italije, Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine pozorište iz Gornjeg Milanovca osvojilo je čak pet međunarodnih nagrada.

NAGRADA ZA NAJBOLJEG DEBITANTA – MILANU AĆIMOVIĆU, lik Pecaroša u predstavi „Dr Šuster“, Milanovačkog pozorišta iz Gornjeg Milanovca, Srbija.

Izuzetna hrabrost i nadahnuće da u osmoj deceniji života prvi put stane na scenu.

NAGRADA ZA AMATERSKU POZORIŠNU PRODUKCIJUMILANOVAČKOM POZORIŠTU iz Gornjeg Milanovca, Srbija, za predstavu „Doktor Šuster“.

Mislimo da je ovo pozorište pravi primjer, u teškim vremenima za kulturu i umjetnost, kako se sa malim sredstvima, uz odlične ideje i realizaciju, može napraviti odlična predstava.

NAGRADA ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU – BRANKU KNEŽEVIĆU za predstavu „Doktor Šuster“, Milanovačkog pozorišta iz Gornjeg Milanovca, Srbija.

Scenografija vrlo realistično dočarava dva prostora, kafane pored rijeke i stana doktora Šustera. Scenograf je tehničkom dovitljivošću vrlo suptilno odvojio ta dva prostora i omogućio scenografske promjene za veoma kratko vrijeme.

NAGRADA ZA GLUMAČKU KREACIJU – ALEKSANDRU AVRAMOVIĆU – za ulogu Branka Bezdana u predstavi „Doktor Šuster“, Milanovačkog pozorišta iz Gornjeg Milanovca, Srbija.

Aleksandar Avramović na vrlo ležeran, suptilan i dopadljiv način dočarava lik korumpiranog policijskog inspektora.

NAGRADA ZA NAJBOLJEG GLUMCA – DRAŠKU OBRENOVIĆU, za ulogu Doktora Šustera u istoimenoj predstavi, Milanovačkog pozorišta iz Gornjeg Milanovca, Srbija.

Gospodin Draško sa svojih sedamdesetsedam godina svojom sceničnošću, posvećenošću i plemenitošću živi jedan sadržajan i emotivan lik. Scena u kojoj opisuje kako se susreo sam sa sobom je dragulj pozorišne umjetnosti.

Ostale prestižne nagrade Festivala:

NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU – ŽELJKU MILOŠEVIĆU,  za predstavu „Sumnja“, Kulturne scene „Male stvari“ i Gradskog pozorišta Trebinje, iz Trebinja, Republika Srpska.

NAGRADA ZA NAJBOLJU GLUMICU – JOVANI PETROVIĆ za ulogu Milice u predstavi „Dragi tata“, Studija glume „Teatar 011“ iz Beograda, Srbija.

Trinaesti internacionalni festival amaterskog teatra Laktaši  2018. je pokazao da parira kvalitetnim amaterskim festivalima u regionu. To dokazuje izbor predstava koje, u skladu sa vremenom, beskompromisno progovaraju o aktuelnim društvenim problemima. Ovakav program je rezultat odličnog selektorskog rada glumice Jovane Mirković.

Odluku za najbolju predstavu doneli smo jednoglasno. Žiri u sastavu Slađana Zrnić, Duško Mazalica i Igor Tešić, odlučio je da dodjeljivanjem nagrada motiviše i izdvoji ono što je zaista bilo najbolje na festivalu. Jedno delo se izdvojilo od ostalih sa svojom idejom, pravim autorskim konceptom, moćnim, aktuelnim i društveno angažovanim odnosom prema životu i pozorištu. Žiri nije mogao da ostane ravnodupšan na progovaranje mladog čoveka o svom problemu. Ova predstava ukazuje na put kojim današnja amaterska pozorišta trebaju da idu.

NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CELINI – „SUMNJA“ Kulturne scene Male stvari i Gradskog pozorišta Trebinje iz Trebinja, Republika Srpska.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime