Padavine donele nove probleme, ekipe na terenu

0
435

Velika količina kiše u protekla dva dana donela je nove probleme i napravila veliku štetu, posebno na području Zapadne Srbije. Vanredna situacija proglašena je u deset opština. Pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa timovima civilne zaštite su na terenu i prate situaciju, kako bi po potrebi odmah delovali.

Vanredna situacija proglašena je u 10 opština zbog obilnih padavina. Voda je u bujicama tekla ulicama, oštetila puteve, mostove, nosila vozila, plavila useve, odesečena su domaćinstva u Ljigu, u ivanjička sela u pomoć je stigla vojska.

U nekoliko čačanskih naselja voda je prodrla u podrume i suterene u skoro stotinu kuća. Na teritoriji Grada Čačka još je na snazi vanredna situacija,  proglašena posle nevremena u junu na području 28 mesnih zajednica, koje su obuhvaćene i novim nepogodama.

Voda se povukla tokom noći. U Ateničkom naselju je bilo najteže, jer su se Atrnička, Loznička i Trnavska reka bukvalno sjurile. Na stotine kuća je bilo pod vodom. Bujica je nosila velike količine blata i mulja i poplavila suterenske i podrumske prostorije.

Bratislav Zečević iz Štaba za vanredne situacije kaže da su pored vatrogasno-spasilačkih jedinica radile i jedinice civilne zaštite na ispumpavanju vode.

„S tim što su vatrogasno-spasilačke jedinice imale preko 20 objekata, dok smo mi preko 30 objekata tretirali“, istakao je Zečević.

Kaže da nastavljaju sa ispumpavanjem vode iz pojedinih domaćinstava i danas i dodaje da je juče palo preko 30 do 40 litara po metru kvadratnom, za nepuna tri sata.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da su svi timovi Sektora na terenu i u pripravnosti, a da je vanredna situacija trenutno na snazi u Čačku i još devet opština.

„Pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa timovima civilne zaštite, su na terenu i pratićemo situaciju u toku noći, kako bi po potrebi odmah delovali“, rekao je Marić.

Podsetio je da su tokom prošle noći najavljene padavine najviše problema napravile u Aranđelovcu, gde je evakuisano pet osoba, dok je u ostalim mestima bilo oštećenja infrastrukture, odnosno puteva, mostova i prilaznih saobraćajnica.

„Istakao bih da nije bilo povređenih, kao i da u ovom trenutku nema ugroženih“, rekao je Marić.

Izvor, Foto – RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime