Otvorena izložba Eve Van Tongeren u okviru “Sonjinog septembra“

0
44

U okviru drugog izdanja manifestacije ,,Sonjin septembar“ čiji je organizator Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“ u Čačku, u galeriji ,,Risim“ u utorak 7. septembra u 19 časova otvorena je izložba belgijske autorke Eve Van Tongeren, pod nazivom ,,Neopipljivo Nedostižno Nevidljivo“/,,Intangible Unreachable Invisible“.

Svečano otvaranje izložbe odigralo se, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, ispred galerije “Risim“, uz poštovanje svih protivepidemijskih mera. Direktor Umetničke galerije “Nadežda Petrović“, Branko Ćalović, istakao je značaj manifestacije “Sonjin septembar“, koja, u novom formatu koji podrazumeva i rezidencije umetnika dobitnika nagrade “Sonja Savić“ iz godine u godinu zavređuje sve veću pažnju, kako publike, tako i stručne javnosti.

Od ove godine, kako je naglasio, manifestacija će biti održavana bijenalno, da bi se izbeglo preklapanje sa Memorijalom Nadežde Petrović i kako bi se na taj način obe manifestacije učinile dovoljno vidljivim i prisutnim na mapi kulturnih događaja u Srbiji i regionu.

Kustos projekta, Predrag Živković predstavio je ovogodišnju gošću, holandsku umetnicu Evu van Tongeren koja živi i radi u Belgiji. Čačanskoj publici se predstavila sa tri rada – video instalacije i novim radom, specijalno izrađenim za ovu izložbu – neonskim znakom – rukopisom autorke u kome se ona obraća publici sa pitanjem: Kako ste? / How are you.

– Poput ovog najnovijeg rada, i ostali radovi autorke žele da aktivno komuniciraju sa publikom i uspostave dijalog, preko potreban ljudima u izazovima nametnutim savremenim načinom života sa kojima se čovek svakodnevno susreće. Hrabri, angažovani autori sa afinitetom ka umetničkom eksperimentu, poput Eve van Tongeren zaslužuju svojim radovima da ponesu nagradu sa Sonjinim imenom upravo zato što su to kvaliteti kojima se i Sonja rukovodila u svom beskompromisnom umetničkom angažmanu, a ne zato što u njihovim radovima prepoznajemo formalne sličnosti sa Sonjinom zaostavštinom. Takav autorski stav želimo da afirmišemo, a umetnicima omogućimo da u okviru rezidencijalnog programa ovde stvaraju nova umetnička dela. Sledeći Sonjin septembar biće novina i za nas, pokušaćemo da, svake druge godine, uz učešće dva autora/ke koji se ne poznaju i nemaju nikakvih dodirnih tačaka, osim nagrade “Sonja Savić“ koja ih spaja, u zajedničkom programu ostvarimo novi kvalitet, ovde u Sonjinom Čačku – istakao je Živković.

U kratkom obraćanju čačanskoj pulici, Eva van Tongeren je izrazila zadovoljstvo što je do realizacije projekta planiranog za prošlu godinu konačno došlo i zahvalila se na izuzetnom gostoprimstvu sa kojim je dočekana u Čačku. U narednim danima njenog boravka u Čačku, snimaće materijal za nekoliko potencijalnih radova, a deo vremena provešće i u manastiru Nikolje, u želji da upozna manastirski način života, posvećenost duhovnim vrednostima.

“Način života sa kojim nemam ništa zajedničko, ali koji je istovremeno i veoma blizak vrednostima kojima težim“ – rekla je Eva van Tongeren na otvaranju izložbe.

 

Takođe je istakla i to da po prvi put svoje radove vidi istovremeno na jednom mestu i da je i njoj samoj ova izložba otkrila nove slojeve i nove poglede i uvid u to kako njeni radovi korespondiraju između sebe.

U okviru pratećeg programa izložbe, najavljeno je i održavanje predavanja/razgovora autorke sa publikom na temu “Prostor u kome odjekuje višeglasna imaginacija“. Razgovor sa publikom će se održati u ponedeljak, 13. septembra u 20 časova u Galeriji “Risim“. Tom prilikom, zajedno sa autorkom, posetioci će pogledati nagrađeni film “Slika izdaleka / Still from Afar„, (2018.), kao i ekskluzivno delove još uvek nezavršenog rada ‘‘Žene iz Agadeza / Femmes de Agadez„, nakon čega autorka poziva publiku na aktivno učešće i razgovor o temama koje pokreću njeni filmovi.

Tehničku realizaciju izložbe pomogao je NTP Čačak i Start Up centar. Program se održava uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Čačka i Vlade pokrajine Flandrije (Belgija), a u saradnji sa Domom kulture Studentski grad iz Beograda i Akademskim filmskim centrom ove ustanove u kojoj gošća, nakon Čačka, nastavlja drugi deo svog rezidencijalnog boravka u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime