Otvorena izložba „Čačak u Parizu“

0
703

PARIZ – U Crkvi Svetog Save u centru Pariza, sinoć je otvorena šesnaesta manifestacija „Dani svetosavlja – Put svetosavlja“ a u okviru nje su planirane dve izložbe u organizaciji Narodnog muzeja u Čačku. Prva nosi naziv „Vojvoda Petar Bojović – život i pobede“ autora Radivoja Bojovića, istoričara i savetnika Narodnog muzeja u Čačku, dok je druga posvećena Ovčarsko-kablarskim manastirima.

Kako kažu organizatori, sinoć je prodefilovalo oko sto posetilaca, uglavnom Srba, ali bilo je i Parižana koji su zainteresovani za ovaj kulturni događaj.

O postavci je govorila direktorica čačanskog Narodnog muzeja, Delfina Rajić.

„Prikazan je i film o manastirima naše klisure koji su dva veka interesantni putopiscima i istraživačima. Svetinje Ovčarsko-kablarske klisure su veoma značajne ne samo kao materijalno već i naše duhovno nasleđe“, istakla je ona.

Prema oceni Petra Gojkovića, jednog od organizatora i člana „Mondo kulta“(Savez Srba Francuske), ovaj poduhvat je veoma bitan za sve one koji se bave kulturom i stvaralaštvom.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka zadužen za društvene delatnosti, Vladan Milić, kaže za naš sajt da je ova izložba od velikog značaja, budući da je Pariz jedan od najkulturnijih evropskih centara.

„Smatram da je ovo samo početak jedne dugogodišnje saradnje, veliku zahvalnost dugujemo dijaspori i veoma sam zadovoljan što naša gradska uprava učestvuje u ovom projektu“, istakao je Milić.

Inače, sinoć je, u okviru otvaranja izložbe prikazan i kratak muzički program. Odsvirane su tri numere – Tamo Daleko, Marš na Drinu i Svilen Konac.  

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime