Otvoren Peti, jubilarni simpozijum mladih čačanskih umetnika

0
407

ČAČAK- U prepunoj Galeriji Narodnog muzeja sinoć je počeo, Peti – jubilarni simpozijum mladih čačanskih umetnika izvođenjem solo pesama francuskih, nemačkih i ruskih autora soprana Anđele Todorović . 

Manifestaciju, koja će trajati do 28. avgusta proglasio je otvorenom pomoćnik gradonačelnika Čačka, zadužen za oblast društvenih delatnosti, Vladan Milić.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da Vas pozdravim ispred ovdašnje gradske uprave i svim mladim umetnicima poželim puno ovakvih izložbi. Mi ćemo i ubuduće podržavati ovakve projekte“, poručio je on prisutnima.

Milić je podsetio da je pre dve godine obezbeđen prostor za mlade likovne umetnike u prostorijama KUD „Dule Milosavljević“, koji mogu koristiti privremeno dok se ne stvore uslovi za novo mesto, odnosno atelje gde će moći da stvaraju i izlažu svoja umetnička dela.

„Zahvaljujem im se jer su se vratili u svoj grad i peti put organizovali ovu divnu smotru“, rekao je on i pozvao sve ljubitelje umetnosti da ne propuste nijedan od brojnih sadržaja budući da manifestacija traje do 28. avgusta.

Prisutne je pozdravila i direktorka Narodnog muzeja, Delfina Rajić navodeći da se sinoć u ovoj ustanovi kulture predstavilo 26 mladih čačanskih umetnika, koji studiraju na različitim umetničkim fakultetima širom naše zemlje.

„Moderno doba koje karakterišu eksplozija znanja i tehnološka revolucija, donelo je, za razliku od minulih epoha, nova shvatanja umetničkog stvaralaštva. Posebno u likovnoj umetnosti. Ovogodišnja izložba posvećena je onom istom, osnovnom zadatku koji muzej iz godine u godinu nastoji da ispuni, a to je kako mladima približiti umetnost stvaranja, ali i stručnoj i opštoj populaciji fenomenologiju pristupa umetnosti i izraza“, naglasila je ona.

Prema njenim rečima ova izložba je izuzetna prilika da se sagleda aktuelna likovna scena Čačka u malom, ali je ujedno bitan segmet sveukupnih kulturnih dešavanja na ovom prostoru.

U ime organizatora, publici se obratila apsolvent FLU, Aleksandra Majstorović koja se zahvalila, pre svega, direktorki Narodnog muzeja, Delfini Rajić bez koje ovaj poduhvat ne bi bio takav kakav jeste.

„Naravno, tu su i predstavnici grada Čačka, kao i moje kolege koji su dali veliki doprinos u sprovođenju jedne ovakve smotre“, poručila je ona.

Diplomirani slikar i jedan od organizatora, Ivan Đurović smatra da će čačanska publika u periodu od 14. do 28. avgusta 2019. moći da uživa u umetničkim radovima različitih vrsta umetnosti.

„U pitanju je grafički dizajn, vajarstvo, slikarstvo, savremeno odevanje, fotografija, primenjeno vajarstvo, industrijski i modni dizajn proizvoda od kože, grafika i knjiga“, kaže on.  

Aleksandra Andžić, koja završava FPU -smer vajarstvo, se predstavila svojim autoportretom.

„Prvi put učestvujem na Simpozijumu, a delo je moje viđenje mene i izraz lične emocije. Takođe, želim da naglasim, da smo se na četvrtoj godini bavili izradom nakita od raznih materijala pogodnih za to, ali on nažalost nije izložen“, kazala je ona.

 

Marija Marković je podsetila da će publika 24. avgusta u 19 časova imati priliku da uživa u izlaganju poetičara, pisaca i pesnika, u prostorijama Galerije Narodnog muzeja. 

„Zatvaranje izložbe biti obeleženo projekcijom umetničkog filma u dvorištu Muzeja 28. avgusta sa početkom u 21 čas“, zaključila je ona.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime