Otvara se novi regionalni startup centar u Čačku

0
1880

Čačak – U narednih nekoliko meseci Čačak će dobiti novi regionalni startup centar koji će poslovati u okviru Naučno-tehnološkog parka. On će, kako je prenela TV Telemark, pružati stručnu, pravnu i savetodavnu pomoć svima koji imaju ideju i želju da započnu biznis u oblastI IT sektora. 

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović.

„Želimo da mladima, srednjoj generaciji  u svim regionima naše zemlje koji žele da se bave inovacijama i preduzetništvom omogućimo iste uslove za rad, dakle, prikladan prostor, najsavremeniju tehnološku opremu, ali ono što je najvažnije da imaju sadržaj u inovacionim startup centrima i podršku od naše Vlade koja će to da finansira „, kazao je on novinarima.

Prema Popovićevim rečima, korisnici će moći da se povežu sa svim sličnim centrima širom Evrope, realizuju svoje ideje i plasiraju usluge preduzećima u Srbiji i i inostranom tržištu. Ovaj projekat imaće poseban značaj za mlade koji studiraju u Čačku.

Direktor NTP, Mirko Pešić kaže da grad na Moravi i ovdašnji Naučno-tehnološki park svoje aktivnosti usmeravaju na ceo region.

„Ciljna grupa startup centra su svi koji dolaze iz ovog dela Srbije i studenti koji se obrazuju na našim fakultetima“, naveo je on. Vlada republike Srbije za ove namene opredelila je 45,8 miliona dinara, dok će grad Čačak opredeliti 1.200.000,00 rsd.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović je podsetio da grad koji ima izvanrednu preduzetničku tradiciju i zaslužuje najmoderniji centar pri Naučno – tehnološkom parku.

„Biće adaptirano 620 metara kvadratnih u centru grada, odnosno u zgradi Doma kulture. To je skoro 46 miliona dinara, a važno je da sprečimo odliv mozgova, pre svega iz Čačka u Beograd, a potom i širom Evrope i sveta“, rekao je Todorović.

Popović je ovom prilikom govorio o značaju realizacije ovakvog projekta i otvaranju još jednog ovakvog centra, nakon Beograda, Novog Sada i Niša.

„Srbija se penje na lestvici evropskih yemalja sa inovacionim potencijalom. Iz naše zemlje je prethodne godine izvezeno više od milijardu evra IT usluga, a projekcije su da će ta cifra rasti dvadeset pet procenata na godišnjem nivou„, zaključio je ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Foto: Reflektor, YouTube screenshot

Izvor, TV Telemark, Autor, info-lider.com.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime