Od starog nameštaja pravi luksuzan

0
1081

Čačanka Marija Lukić je na Mašinskom fakultetu diplomirala vazduhoplovstvo, ali se bavi dizajniranjem i reparacijom nameštaja. Uživa u hobiju, koji je pretvorila u sklop posla i umetnosti. Starim komadima nameštaja daje lični pečat i potpuno novi izgled.

Da bi stare vitrine, stolice, stolovi, komode, ponovo zasijale u nekom novom svetlu, Marija Lukić danima radi u svojoj radionici, u jednom bajkovitom podrumu u centru Čačka. S puno ljubavi, ručno restarurira nameštaj koji tako postaje pravo umetničko delo.

„Nema korišćenja mašina, znači ovde se sve radi ručno, četkom, i prosto mi ne možemo koristiti nikakve kompresore, nikakve neke mašine koje rade onaj, završni rad“, kaže Marija.

shabby shic

Od starog pravi novo, moderno i luksuzno, a od hobija, profesorki u mašinsko-saobraćajnoj školi, reparacija nameštaja postao je zanat kojim se bavi u slobodno vreme.

Od Ministarstva privrede, prošle godina prva je dobila sertifikat kojim se ručno oslikani komadi nameštaja i drugi proizvodi od drveta Marije Lukić smatraju proizvodima umetničkog zanata.

„Tako što sam prvi put primenila svoju tehniku boho šik, a to je mešavina šebi šika i boho šika, odnosno mešavina različitih tehnika. Na osnovu toga prikazala sam nešto što sam jedina radila u to vreme“,objasnila je Marija.

Kaže da je ovim poslom fascinirana još od devedesetih godina, kada je među prvima učila tajne zanata u Vimbldonu, kao i da sada ima dosta onih koji se bave sličnim poslom.

„Za svakog ima mesta, za svačiji rad ima mesta. Ja  sam više za neku međusobnu saradnju i za neko međusobno, da kažem, druženje zajedničko, zato što se tu razmenjuju ideje, razmenjuju tehnike i svako, svako je jedinstven na svoj način“, sigurna je Marija.

shabby shic

Posebnosti Marijine umetnosti doprinose i boje, koje sada sama sastavlja i kreira tonove, pa je i zbog toga svaki komad nameštaja koji izađe iz njene radionice – unikat.

RTS, Foto – ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime