Od danas počinje kažnjavanje zbog kovid-propusnica: Cifre su ogromne

0
205

Nakon generalne probe proteklog vikenda, od danas počinje zvanično kažnjavanje, ukoliko u nekom od ugostiteljskih objekata posle 22 sata nemate validnu kovid-propusnicu.

U objekte u zatvorenom, od subote u 22 sata, gosti mogu da uđu s potvrdama o vakcinaciji ili preležanoj bolesti koje već poseduju u pisanom ili elektronskom obliku.

Dozvolu za provod u kasnim večernjim satima imaju i oni s negativnim rezultatom PCR testa (ne stariji od 72 sata), kao i antigenskim testom, ne starijim od 48 sati. Validan“pasoš“ predstavljaće i rezultat testa na antitela, koji potvrđuje dovoljan nivo zaštite, ali pod uslovom da je izdat u državnoj ustanovi. Kontrola-privikavanje je počelo u subotu, a kažnjavanje onih koji seogluše o nova pravila počinje od danas.

Kazne nisu beznačajne – 300.000 za pravno lice, 150.000 za preduzetnika, a za odgovorno lice u objektu 50.000 dinara. Kovid redar koji ne bude radio svoj posao moraće da plati 30.000 dinara, a gost bez kovid-sertifikata, posle22 sata – 5.000 dinara.

Gosti koji kafiće i restorane napuštaju pre 22 sata ne moraju da imaju kovid-propusnicu, koja je obavezna za one koji će u takvim prostorima boraviti duže ili sve do fajronta, u jedan sat posle ponoći. Validan dokaz da nisu prenosioci zaraze moraju da imaju i zaposleni u lokalima, a ne samo gosti.

Kada je reč o antigenskim testovima, oni moraju biti iz relevantnih, priznatih laboratorija.

Foto ilustracija

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime