Obradović – SPC treba da pozove i opoziciju na prijem, a ne samo vlast

0
347

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je danas u Čačku da bi bilo „korisno“ da dok traje zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Patrijaršijskom dvoru bude primljena i jedna delgacija opozicije a ne samo predstavnici vlasti.

Obradović je na konferenciji za novinare u Čačku rekao da je važno što predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prisustvovao Saboru SPC, već samo prijemu u Patrijaršijskom dvoru i čestitao vladikama koje su se usprotivile njegovom prisustvu na Saboru.

„Za mene kao vernika SPC važno je da Vučić, kao čovek koji emituje govor mržnje, podele, sukobe i propagandu protiv svojih političkih protivnika, koji se u svemu ponaša antihrišćanski, nije bio na zvaničnom zasedenju Svetog arhijerejskog sabora čemu su se usprotivile brojne vladike SPC, na čemu im čestitam, već je bio gost na prijemu u jednom od salona u Patrijaršijskom dvoru, što je druga stvar“, rekao je Obradović.

On je rekao da SPC i njen vrh imaju pravo, a možda i obavezu da se sastaju sa predstavnicima vlasti i državnog vrha i razgovaraju sa njima o važnim pitanjima kao što je pitanje Kosova i dodao da bi SPC razgovorom i sa predstavnicima opozicije mogla „bolje“ da sagleda situaciju u Srbiji.

„Bilo bi korisno da dok traje zasedanje Sabora SPC jedna delegacija opozicije bude primljena u Patrijaršijskom dvoru i da crkveni velikodostojnici čuju i drugu stranu od propagande koja je verovatno bila prisutna kada je Vučić bio na prijemu u dvoru. To bi SPC dalo pravu sliku onoga što se u Srbiji dešava“, rekao je Obradović.

On je apelovao na patrijarha SPC Irineja da njegov poziv „razume“ kao dobronameran.

„Apelujem na patrijarha da moj poziv razume kao dobronameran i da Crkva ima u vidu da nije privatna crkva Srpske napredne stranke i Vučića i da svako ko otvoreno misli da tako treba da podrži vlast gubi osnovnu misiju ujedinajvanja i jedinstva srpskog naroda“, rekao je Obradović.

On je dodao da su SPC ili Srpska akademija nauka institucije koje bi trebalo da organizuju susret i dijalog između vlasti i opozicije, za koji je rekao da nedostaje u društvu i ocenio da bi takav dijalog bio „lekovit za rešavanje duboke političke krize u Srbiji“.

BETA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime