Obradović: Nisam Vučićev privezak, a ni Đilasov

0
63

„Danas niko od lidera bivše vlasti nema nikakve šanse protiv Aleksandra Vučića. Ja ne tvrdim da sam najbolji, najpametniji i najlepši na svetu. Ja samo tvrdim da sam bio najbolji narodni poslanik u prethodnom sazivu i da imam iskustvo u borbi protiv ove vlasti u skupštini i na ulici“, izjavio je lider Dveri Boško Obradović u Danu uživo. On je ponovio da će biti predsednički kandidat ovog pokreta ukoliko opozicija ne dogovori svog zajedničkog kandidata na predstojećim izborima.

Obradović je ocenio da je „očito da je vlast odustala od međustranačkih pregovora o izbornim uslovima“.

„Oni su probili sve dogovorene rokove, najdalje šest meseci pre izbora da dijalog u Narodnoj skupštini bude završen, a sporazum između vlasti i opozicije potpisan. Nakon poslednjeg sastanka kada smo predali naše amandmane i povukli crvene linije koje se tiču medijske sfere i naših zahteva da svih sedam medija koji su bili na sastanku dostave svoje medija planove, vlast se više nije oglašavala. Očito su zadovoljni onim što su dobili od evroparlamentaraca na onom drugom koloseku dijaloga“, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, to je samo jedan od više razloga zbog čega su Dveri na svojoj sednici Glavnog Odbora donele odluku da ide na izbore.

„Svo to dalje zamajavanje i gubljenje vremena je za nas neprihvatljivo, jer je ostalo manje od šest meseci do izbora. Na komentare da ta odluka ide vladajućoj stranci na ruku mogu samo da se nasmejem, jer našoj vlasti ide sve na ruku u ovom nakaradnom, korumpiranom, nedemokratskom i kriminalizovanom sistemu koji su napravili. A posebno im ide na ruku ono što se dešava u opoziciji u poslednjih godinu dana, koja u tom periodu nije uspela da sedne za zajednički sto, niti je imala jednu zajedničku akciju protiv sadašnje vlasti“, napomenuo je lider Dveri.

On je ocenio da su i dogovori između opozicionih stranaka o načinu izlaska na izbore „zamajavanje“, pa su Dveri donele definitivnu odluku da „ne čekaju nikoga i ništa“ i da izađu na izbore.

„Dosta nam je zamajavanja i jednih i drzugih. Imamo šest meseci da se pripremimo za izbore, novi bojkot nije rešenje, a svi pozivi ‘za ulicu’ su se pokazali kao laž, i zato je po mom dubokom uverenju jedino rešenje – spremati se na izbore. Siguran sam da će istu odluku doneti i ostale kolege iz bojkot opozicije, iako u ovom trenutku ne smeju javno da priznaju kao mi“, ocenio je Obradović.

Smatra da je kolosek dijaloga na kome nisu učestvovali evroparlamentarci bio mnogo uspešniji, iako to, na prvi pogled, izgleda paradoksalno. Kao dokaz za to, navodi činjenice da je održano 15 sastanaka, kao i da dokument koji je na poslednjem sastanku predložen, sadrži značajno poboljšanje izbornih procesa.

Oni koji su bili deo bivše vlasti ne mogu da predvode promene protiv ove vlasti

Bez obzira na to, ističe da ukoliko se ne srede suštinske stvari, medijska sfera i Nadzorni odbor koji će kontrolisati primenu sporazuma, oni neće potpisati taj sporazum. Potpisivanje takvog sporazuma, uveren je Obradović, unapredilo bi izborne uslove.

Podseća da nejedinstvo opozicionih stranaka traje unazad nekoliko godina, i da je u nekoliko slučajeva bio „izuzetno razočaran“ potezima lidera opozicije.

„Zaista ne mogu da učestvujem u toj vrsti licemerja. Ja sam otvoren za razgovor o saradnji, ali na ravnopravnim osnovama, a da se Dveri ujedinjuju sa kolonama bivšeg režima, da se vraćamo na Borisa Tadića ili bilo koga iz bivše vlasti, to je za nas apsolutno neprihvatljivo“, rekao je Obradović i dodao da „svi oni koji su bili deo bivše vlasti, ne mogu da predvode promene protiv ove vlasti. Nemaju dovoljno podrške među građanima za tako nešto“.

„Ja nisam ničiji privezak. Niti sam privezak Aleksandra Vučića, niti sam bio deo ove vlasti, a isto tako nisam privezak Dragana Đilasa niti bilo koga drugoga. Nisam bio deo bivšeg režima, niti sam do sada bio na vlasti i hoću da se to poštuje“, poručio je Obradović.

Da bi se stvari promenile u Srbiji, smatra da je potrebno da se promeni kompletan sistem, i podseća da je za Dveri neprihvatiljiva nezavisnost Kosova i Metohije, priznanje genocida u Srebrenici kao i dolazak kompanije Rio Tinto.

Za uspeh na izborima kaže da je neophodno da opozicinoni predstavnici naprave dogovor o zajedničkom nenapadanju, kao i da se dogovore oko zajedničke borbe protiv izborne krađe. Kaže da se dogovor čeka već godinu dana, kao i da lideri opozicije „beže“ od predsedničke kandidature.

„Da li treba da čekamo još šest meseci to ‘čudo od čoveka’ koji možda ne postoji i koji možda nije spreman da izađe na izbore“, upitao je Obradović.

Kaže da je zaposlen u Udruženju građana „Forum za nacionalnu demokratiju“ koji se više od godinu dana bavi određenim aktivnostima u promociji konzervativne demohrišćanske političke ideje na srpskoj političkoj sceni.

„To je vrsta udruženja koje je ispomoć Srpskom pokretu Dveri u promociji tih konzervativnih ideja na kojima počiva današnja Evropa, i koje drže vlast u većini evropskih država“, kaže Obradović i dodaje da se izdržava kao i svako udruženje građana, uz podršku donacija i od ljudi iz zemlje i inostranstva koji smatraju da je ono što Udruženje radi „ispravna i prava stvar“.

„To je jedno malo i skromno udruženje, sa malim brojem aktivnosti, ali dovoljno za naše funkcionisanje“, zaključio je Obradović.

N1

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime