Nedimović: Hladnjače pod lupom inspekcije

0
1015

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastao se danas u Kosjeriću sa predstavnicima malinara iz Arilja, Ivanjice, Požege i Kosjerića, sa kojima je razgovarao o načinu otkupa i klasiranja maline i obećao im da će hladnjače biti pod intenzivnom kontrolom inspekcije.

Pomoćnik ministra Nenad Vujović istakao je posle sastanka da je Republička poljoprivredna inspekcija već na terenu i kontroliše kako se, posle obilnih kiša, klasira malina u hladnjačama.

„Mi proveravamo na koji način hladnjačari odredjuju koje je klase malina. Zbog toga, zajedno sa inspekcijom, na terenu su i stručnjaci Instituta za voćarstvo, koji na licu mesta proveravaju način provere kvaliteta“, rekao je Vujović.

Po rečima predsednika Asocijacije malinara Srbije Dobrivoja Radovića, malina se otkupljuje trenutno od 55 do 125 dinara u Ivanjici i Zlatiborskom okrugu.

„Tražimo da se tržište vrati uz pomoć inspekcije u normalu, kako ne bismo imali ucenjivanje malinara tim sramotnim cenama. Tražimo da akontna cena na svim otkupnim mestima bude 125 za prvu i 105 za drugu klasu maline“, izjavio je Radović posle sastanka.

On je ponovio zahtev malinara da se država obračuna sa kartelom hladnjačara, što je, po njemu, preduslov da cena ovogodišnjeg roda maline dostigne 200 dinara.

„Mi ne odustajemo od zahteva da cena bude jednaka izvoznoj ceni griza koja je 1,75 evra za kilogram“, poručio je Radović.

Pregovori malinara i ministra Nedimovića nastavljaju se naredne sedmice, kada bi sastanku trebalo da prisustvuju i predstavnici pet najvećih izvoznika maline u Srbiji.

Piše: FoNet, oto: www.mpzzs.gov.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime