Ne propustite Međunarodno bijenale grafike u Domu kulture

0
931
Ne propustite Međunarodno bijenale grafike u Domu kulture poručio je danas umetnički direktor te smotre Dragan Dobrosavljvić.
U sklopu programa Četrvtog internacionalnog bijenala grafike u Čačku u nedelju 20. septembra održan je panel sa prezentacijama i izlaganjima petoro umetnika i teoretičara iz Srbije, Italije i Guama (USA).
 
Zbog vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom virusa Covid-19 panel je ove godine održan onlajn putem videokonferencijske veze. Panel je bio otvoren za javnost, a izlaganja je pratilo troje italijanskih kolega.

Panelistikinje Irena Kečkeš, profesorka grafike na Univerzitetu u Guama i Mirjana Pino, saradnica Muzeja Galileo Galilej u Firenci (Italija) u svojim prezentacijama predstavile su sopstveni kreativni i istraživački proces u osnovi autorskog promišljanja medijskih svojstava grafike. Sa svoje autorske pozicije Irena Kečkeš se u aktuelnom projektu „Daydream: Intimate Imensity“ bavi prostornim oblicima štampane grafike dok Mirjana Pino u projektu „Hypothesis“ pristupa grafici kao mnemoničkoj tehnici.
Drugi panelisti u svojim izlaganjima razmatraju fenomene iz moderne istorije umetnosti. Nevena Popović, profesorka na Fakultetu umetnosti u Zvečanu u svom izlaganju predstavila je bibliofilsko izdanje pesme „Jama“ Ivana Gorana Kovačića iz 1964. godine u autorskoj realizaciji četrnaestogodišnjeg Milenka Jovanović. Istoričar umetnosti Miodrag Danilović u svom izlaganju je razmatrao intermedijalni karakter avangardne zbirka pesama „Otkrovenje“ Rastka Petrovića iz 1922. sa drvorezima autora, Mila Milunovića i i Aleksandra Deroka. Miloš Đorđević, docent na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini u svom izlaganju tematizuje ulogu grafike u neokonstruktivističoj i konceptualnoj umetnosti između 1960. i 1970. godine na umetničkoj sceni Zagreba i Beograda.  

Sva izlaganja biće objavljena u Zborniku radova.

Panelom je moderirao Miloš Đorđević ispred organizacionog odbora Bijenala

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime