Naučni skup – Rimske terme 50 godina nakon otkrića

0
38

Narodni muzej Čačak organizuje skup Rimske terme 50 godina nakon otkrića: dijalog naleđa i zajednice koji će se održati 29. i 30. oktobra u Naučno tehnološkom parku u Čačku (Startup centar).

Skup je posvećen obeležavanju jubileja, 50 godina od istraživanja i prezentacije Rimskih termi smeštenih u gradskom jezgru Čačka i zaleđu gradskog šetališta. Istraživanje termi predstavlja početak rada na otkrivanju antičkog nasleđa u samom gradu i na široj teritoriji u oblasti delovanja Muzeja u Čačku.

Posle arheoloških radova 1970. godine objekat je konzerviran u periodu od 1970. do 1972. godine u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, a prema projektu Radoslava Prokića. Rimske terme u Čačku proglašene su za spomenik kulture (Službeni glasnik, broj 126 od 14. IV 1970. godine).

Prvi dan skupa referate će izlagati stručnjaci koji se na direkatan ili indirektan način bave arheološkim kulturnim nasleđem. Prikazaće se putevi istraživanja, interpretacije i prezentacije kulturnog nasleđa, sa naglaskom na razvoj arheološkog lokaliteta kroz održivo upravljanje i implementaciju u svakodnevni život zajednice.

Drugi dan skupa organizovaće se panel diskusija Rimske terme 50 godina nakon otkrića: rimsko nasleđe Čačka, naša zajednička baština. Prateći program skupa je izložba na otvorenom Antički Čačak.

Skup je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i uz podršku grada Čačka.

Rimske terme_ foto: Milenko Savović

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime