Najlepšu pesmu o Čačku napisao Sreten Bošković

0
175

Jednoglasnom odlukom žirija za najlepšu pesmu o gradu na Moravi proglašeno je poetsko ostvarenje pod nazivom Gradac (Kaldrmaš), autora Sretena Boškovića.

Takmičenje je organizovano u sklopu prvog pesničkog konkursa „Pesma o Čačku“.

U obrazloženju žirija Prvog konkursa „Najlepša pesma o Čačku“ navodi se da je gospodin Sreten Bošković dao, kroz lični doživljaj, pretočen u misaono-osećajno sveobuhvatnu pesničku raičkovićevsku sliku-minijaturu, opšti, skoro amblemski odnos prema rodnom gradu koji nije nimalo lako izraziti, a koji može pripadati svakome, iako je delo jednog čoveka.

Kroz pesmu Gradac (Kaldrmaš) može se iščitati jedan nostalgični, starovaroški duh koji progovara iz naslaga generacijama taloženog iskustva u vezi sa životom provedenim na obalama rodne reke, u „širokom tesnacu“ Ovčara i Kablara, njegovim ulicama, skrovitim mestima i zdanjima ili susreta sa davno iščezlim ili još uvek živim ljudima koji su nosili ili nose duh grada koji kao da više nema taj probrani duh.

Kao da su kroz ovu kratku elegičnu pesmu progovorile i pronašle svoj jezik, barem na trenutak, sve one gradske duše koje su svoj glas dale gospodinu Boškoviću da ih obnaroduje današnjem naraštaju (nešto nalik na kratke slikarske i haiku poetske forme Hokusai Kacušikua i Macua Baša, ali u srpskom poetskom ruhu i osećanju).

Gospodin Bošković nije mnogorek, što i jeste odlika modernog poetskog senzibiliteta, a što daje dodatnu draž njegovom ostvarenju. Posebnu pohvalu zaslužuje oveći, jezički ozbiljno promišljen i temeljno uobličen nastasijevićevski spev Grad molitvom plete profesora književnosti Milana Gromovića koji je, grubo rečeno, estetski visoko ‘probio’ zahteve konkursa, pa zato nije mogao da bude uzet u obzir za nagradu, ali zaslužuje svako odista istinsko divljenje, stoji u obrazloženju.

 

Foto: Konkurs – Pesma o Čačku, facebook

 

O najboljem poestskom delu odlučivali su: Ljubivoje Ršumović, predsednik žirija, Branko Stanković, Draga Gavrilović, Isidora Đolović i Slobodan Nikolić.

Konačna odluka je doneta u Čačku, 7. jula 2020. godine.

Podsetimo, Konkurs je sproveden u organizaciji Alternativne radionice Reč i Doma kulture, a po idejnoj zamisli gospodina Darka Mlađenovića.

 

Izvor: Epicentar press,

 

Nagrađeni autor Sreten Bošković; Foto: privatna arhiva

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime