Nagrada „Ramonda serbika“ Vladanu Matijeviću

0
197

Piscu iz Čačka Vladanu Matijeviću, dobitniku brojnih književnih nagrada, ove godine Književna kolonija Sićevo dodeliće nagradu „Ramonda Serbika“ za celokupan doprinos srpskoj književnosti.

Matijević iza sebe ima brojna priznanja – od „Andrićeve nagrade“, preko nagrada “Meša Selimović“, „Borisav Stanković“ i „Isidora Sekulić“, do „Kočićevog pera“ i priznanja „Stevan Sremac“ i „Danko Popović“.

Žiri u obrazloženju navodi da je „polifonijski dijalog o dosadašnjim laureatima i piscima čije celokupno delo predstavlja izuzetan doprinos srpskoj književnosti, a još nisu ovenčani „Ramondom Serbikom“, doveo je do imena pisca čije je delo neosporno veliko – Vladana Matijevića“.

Članovi žirija – Zvonko Karanović, Radoslav Stojanović i Velibor Petković ističu da je srećna sudbina srpske književnosti što ima pisce poput Vladana Matijevića.

Matijević je za knjigu priča Prilično mrtvi dobitnik je „Andrićeve nagrade“ za 2000. godinu, a za naredno delo – roman Pisac izdaleka nagrađen je „Ninovom nagradom kritike“ za 2003. godinu. Ista knjiga zaslužila je još dve nagrade: „Zlatni hit liber“ i „Zlatni bestseler“ 2004. godine.

Roman Vrlo malo svetlosti delo je za koje je pobrao najviše nagrade – “Meša Selimović“, „Borisav Stanković“ i „Isidora Sekulić“. Priče objavljene pod naslovom Pristaništa donele su mu dve značajne nagrade – Stevan Sremac“ i „Danko Popović“.

Nagrada „Ramonda serbika“, koja se dodeljuje od 1995. godine, Matijeviću će biti uručena 20. septembra, odnosno dok se održava Književna kolonija Sićevo.

ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime