Nacionalni savet: Kvaliet roda maline biće dobar

0
428

Nacionalni savet Srbije za malinu ocenio je danas na prvoj sednici Radne grupe za izradu strateškog dokumenta za unapređenje proizvodnje i tržišta maline da će, uprkos slabijem stanju zasada usled nepovoljnih vremenskih uslova u prošloj i ovoj godini, kvalitet roda biti dobar.

Foto: Fonet
U radu sednice učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva trgovine, Privredne komore Srbije, Poljoprivrednih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, Instituta za voćarstvo u Čačku, proizvođača, rasadničara i prerađivača malina, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kada je reč o trenutnom stanju i očekivanjima na tržištu maline u 2018. godini, proizvođači i otkupljivači su istakli da je trenutna akontna cena 100 – 130 dinara, ali da postoje i područja, poput juga Srbije, gde cena nije ni definisana.

Jedan od glavnih zadataka Radne grupe biće i da se utvrdi proizvodna cena po regionima u Srbiji, kao i troškovi prerade i izvoza maline. Prema podacima poljoprivredne inspekcije na tržištu postoji između 35 000 – 40 000 tona maline od prošle godine

Predstavnici proizvođača su predložili da Ministarstvo trgovine učestvuje kada su u pitanju izvoz i uvoz maline, kao i kontrola otkupnih mesta.

Dogovoreno je i da Radna grupa po završetku berbe maline počne izradu strateškog dokumenta za koji je dobila nadležnost Vlade Srbije.

Izvor – Fonet

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime