Mihajlović: Plan je da do maja pustimo autoput Obrenovac-Preljina

0
202

LUČANI, 19. februar 2019. (MNA) – Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je danas u Lučanima da je plan da do maja bude završena rekonstrukcija dela autoputa od Uba do Ljakovca, kako bi se u saobraćaj pustila deonica duga 102 kilometra od Preljine do Obrenovca.

Deonica od Obrenovca do Uba je kompletno spremljena i ona bi mogla sad da se pusti u saobraćaj, a na delu od Uba do Lajkovca ponovo radimo i to nas ometa u svemu drugom. Od Lajkovca do Ljiga se radi u delu tunela Brančići, gde je Energoprojekt izvođač. Da budem potpuno iskrena, mislim da to mora brže da radi i to tražimo od Energoprojekta“, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da bi tokom marta trebalo da počnu radovi na izgradnji deonice autoputa od Preljine do Požege.

„Vlada Srbije potpisala je komercijalni ugovor dogovorila sve uslove finansiranja sa kineksom Eksim bankom. Si-er-bi-si je kompanija koja će izvoditi radove, a investitor na ovoj deonici biće Putevi Srbije“, navela je ona.

Kada je reč o Moravskom koridoru, ministarka je istkla da bi radovi na toj projektu trebalo da počnu u trećem kvartalu ove godine.

„Polovina ovog projekta će se finansirati iz američkih, a polovina iz britanskih izvora. Ministarstvo finansija i izvođači razgovaraće o uslovima i očekujemo da u narednih mesec do dva imamo pripremljen predlog finansiranja Moravskog koridora. Naravno učestvovaće i budžet Republike Srbije sa blizu 100.000.000 evra. To nam daje mogućnost da možemo da počnemo sa radovima u trećem kvartalu, budući da od tri deonice, za dve imamo spremnu prijektnu dokumentaciju“, objasila je Mihajlović.

Mihajlović je podsetila da je Vlada Srbije prošle nedelje donela odluku da aerodrom Lađevci postane mešovit, odnosno civilno-vojni, dodajući da bi u petak trebalo da bude potisan ugovor sa operaterom za civilni deo aerodroma, to je preduzeće Aerodromi Srbije.

„Tog trenutka aerodrom Lađevci postaju međunarodni mešoviti aerodrom. Vlada Srbije će uložiti oko 8.600.000 evra u proširenje piste, u opremu koja je pre svega potrebna za bezbednost. Plan je da u junu imamo avione tipa Boing 737 koji mogu da slete ili da polete sa aerodroma Lađevci“, izjavila je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da je na sastanku sa članovima Saveta Moravičkog upravnog okruga koji čine načelnik Slobodan Jolović, gradonačelnik Čačka MilunTodorović i predsednici opština Gornji Milanovac, Ivanjica i Lučani, Dejan Kovačević, Zoran Lazović i Milivoje Dolović, rekla da se razgovaralo i o rekonstrukciji lokalnih puteva.

Prema njenim rečima, radiće se tri kilometra opštinskog puta ka Devićima u Ivanjici, zatim obilaznica oko Gornjeg Milanovca, prilazni put Lučanima, ako i obezbeđivanje putnih prelaza u Čačku.

Dolović je na konferenciji za novinare rekao da ta lokalna samouprava u potpunosti stoje na raspolaganju Putevima Srbije za početak gradnje deonice autoputa od Preljine do Požege, dodajući da se na današnjem sastanku razgovaralo i o novoj industrijskoj zoni Lučanima.

„Lučani imaju lokalne puteve u dužini od oko 180 kilometara koji su davno građeni i sada je potrebno da ih rekonstruišemo. Sredstva smo izdvojili i iz lokalnog budžeta, a očekujemo i od ministarstva“, izjavio je Dolović.

On je rekao da je u planu i uređenje vodovodne i kanalizacione mreže u naseljenim mestima Lučani i Guča, za šta bi prethodno građevinsku dozvolo trebalo da izda resorno ministarstvo.

MNA – Foto, vikipedija

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime