Mihailo Pupin – Od fizičke do duhovne realnosti

0
189

ČAČAK – Sutra će u klubu čačanskog Doma kulture sa početkom devetnaest časova i trideset minuta, u okviru kultirno-obrazovnog progrma, o Mihailu Pupinu govoriti predsednica istoimenog Obrazovno – istraživačkog društva, Aleksandra Ninković Tašić.

Svaka prilika je dobra da se setimo nasleđa Mihajla Pupina, naučnika svetske slave, velikog učitelja, dobrotvora, mecene, prijatelja umetnosti, pisca i zaštitnika najviših interesa svog naroda.

O njegovim otkrićima, detaljima iz privatnog života, susretima sa najvećim naučnicima tog vremena, javnim ličnostima, govoriće Aleksandra Ninković Tašić, predsednica Obrazovno – istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“, interkulturni ambasador UNESKO kluba Univerziteta Sorbona i sakupljač najobimnije materijalne građe o ovom velikom naučniku.

Inače, Mihajlo Idvorski Pupin bio je srpski i američki naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD. Jedan je od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Takođe je dobio i Pulicerovu nagradu (1924) za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka“.

Mihajlo Pupin je tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Takođe je zaslužan i za pronalazak Pupinovih kalemova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime