Mere prevencije značajno smanjuju rizik od gripa

0
165

U Čačku je u Opštoj bolnici preminulo dete od dve godine i osam meseci koje je primljeno sa znacima respiratorne infekcije. Čekaju se nalazi obdukcije. Lekari brinu o njegovoj sestri bliznakinji. Grip je juče u Nišu odneo još dve žrtve. Prema poslednjim podacima Insistuta Batut, raste broj obolelih od gripa.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje „Batut“ dr Darija Kisić Tepavčević rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da grip nije nimalo bezazleno oboljenje.

Ističe da je sada pik sezone aktivnosti virusa gripa ali da broj obolelih i umrlih ove sezone ne odskače u odnosu na prethodne sezone, ako se izuzme pandemijska 2009. godina.

Darija Kisić dodaje da se očekuje porast broja obolelih i da je samim tim i veća mogućnost komplikacija.

Kaže da se grip u nekom prvom, preventivnom smislu, potcenjuje, a kada nastupe komplikacije, onda se precenjuje i stvara panika.

Kada je reč o proglašenju epidemije, Kisićeva ističe da je to ozbiljna situacija i da se to i na području bivše zemlje dogodilo samo jednom 1972. godine zbog boginja. Tada se vrši vanredna imunizacija i zabranjuju okupljanja na javnim mestima ali ističe da je to izuzetno retko i da ne treba govoriti o tome.

Kisićeva objašnjava da je virus gripa prilično mudar i da menja omotač a zato se stalno menjaju vakcine.

Sve opšte mere prevencije mogu značajno da smanje rizik da dođemo u kontakt sa gripom a to su: provetravanje prostorija, izlazak u šetnju, sdrava ishrana, redovan san…

RTS

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime