Mekalister: Nova poglavlja možda budu otvorena u decembru

0
248

Srbija je na pravom putu, nekoliko pregovaračkih poglavlja sa EU su tehnički spremna i ja se nadam da mogu da budu otvorena na sledećoj međudržavnoj konferenciji 10. decembra u Briselu, rekao je večeras izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

Što više se otvori tim bolje biće dobar signal  da nastave sa reformama i u skaldu sa pregovaračkim okvorom.

On je na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da otvaranje poglavlja ne zavisi od njega, ali se nada da će sledeći izveštaj Brisela o napretku Srbije u procesu evrointegracija biti „jasan signal Srbiji i njenim građanima da nastave sa reformama“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će krajem oktobra ili početkom novembra Skupštini Srbije biti upućen predlog ustavnih promena vezan uz pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa EU, kao uz poglavlje 35, koje je ocenio „posebnom značajnim“ jer se odnosi na napredak u odnosima sa Prištinom. Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom MekAlisterom rekao da Srbija ima još mnogo toga da uradi u vezi vladavine prava i priprema za otvaranje poglavlja 23 i 24, ocenivši da će otvaranje tih poglavlja doprineti i boljem ambijetu za privlačenje stranih investitora.

Vučić je u vezi pregovora sa Prištinom rekao da je Srbija posvećen miru i stabilnosti, ali da je „za tango potrebno dvoje“ i naglasio da će 10. oktobra biti 2000. dan kako vlasti u Prištini nisu ispunile obavezu iz Briselskog sproazuma o osnivanju Zajednice srpskih opština. On je naglasio da za Srbiju ne dolazi u obzir prihvatanje nezavosnosti Kosova i da na to neće pristati ni da ga „sa tri motke tuku po glavi“.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je ranije za RTS da Mekalister dolazi u Beograd kako bi čuo komentare i mišljenje Srbije na nacrt rezolucije o napretku na evropskom putu. Kako je navela, rezolucija sadrži i političke komentare i ocene o tome kako se sprovode reforme, a Mekalister dolazi da čuje mišljenje Srbije na predloge amandmana koje su dali evroposlanici.

Izvor, Foto – Foto: FoNet/Zoran Mrđa, Danas

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime