Masti i ulja najviše na mestu gde se Lupnjača uliva u Moravu

0
98

ČAČAK – Rezultati laboratorijskog ispitivanja uzoraka površinske vode reka Lupnjače i Zapadne Morave uzetih u sredu po zahtevu grada Čačka ukazuju na dalje prisustvo zagađenja mastima i uljima.

Podaci pokazuju da su masti i ulja u visokom procentu prisutne na mestu gde se Lupnjača uliva u Zapadnu Moravu (3,9 mg/l).

Nešto manje prisustvo zagađujućih materija je u Moravi (1,3 mg/l), 50 metara nizvodno od mesta gde se Lupnjača uliva, dok su kod kupališta Sportskog centra Mladost te vrednosti izuzetno male (<0,2 mg/l).

Uzorak iz Lupnjače, 50 metara posle kompanije Sloboda iznosi 0,6 mg/l.

Zavod za javno zdravlje Čačak navodi da će i dalje redovno pratiti stanje zagađenosti napred navedenih vodotokova.

ZZJZ: Uzorkovanja nisu rađene zbog čišćenja Lupnjače

Zavod za javno zdravlja (ZZJZ) saopštio je danas da u periodu od 24. juna do 09. jula nije vršio redovno sedmično uzorkovanje i laboratorijska ispitivanja površinske vode reka Lupnjače (na mestima ispod kompanije Sloboda i na ulivu u Zapadnu Moravu) i Zapadne Morave (50 metara ispod uliva Lupnjače i kod SC Mladost) na sadržaj masti i ulja, koja obavlja na zahtev grada Čačka, zbog najavljenog čišćenja reka Lupnjače i Zapadne Morave na mestu uliva reke Lupnjače.

ZZJZ Čačak je 01. jula, prilikom izlaska na teren radi redovnog sedmičnog uzorkovanja površinske vode reka Lupnjače i Zapadne Morave, u prisustvu Šefa Gradskog štaba za vanredne situacije i direktora SC „Mladost“ koji su bili u obilasku reka, konstatovao da su i dalje u toku radovi na čišćenju korita i obala reka, pri čemu su u rukavcima Zapadne Morave na mestu uliva reke Lupnjače, ulja i masti bile prisutne u količini da su formirale vidljivi film na površini vode.

Kako je navedeno, u datim okolnostima uzorkovanje nije imalo svrhu.

ZZJZ Čačak će, piše u saopštenju, pristupiti uzorkovanju i laboratorijskom ispitivanju uzoraka površinske vode reke Zapadne Morave kod SC „Mladost“, posle dobijanja informacija iz te ustanove da su stvoreni uslovi za početak uzorkovanja, a u cilju određivanja kvaliteta, odnosno ekološkog statusa reke Zapadne Morave i davanja stručnog mišljenja o mogućnosti korišćenja iste u rekreativne svrhe.

MNA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime