Likovna kolonija “Mina Vukomanović Karadžić“ u beogradskom Domu vojske

0
1035

Utorak, 10. jul 2018. godine sa početkom u 13:00 sati u Maloj galeriji beogradskog Centralnog doma Vojske biće predstavljeni odabrani radovi iz Zbirke Likovne kolonije “Mina Vukomanović Karadžić”.

Među izloženim radovima naćiće se dela: Božidara Prodanovića, Božidara Petrovića, Predraga Peđe Miloševića, Zorana i Nevene Rajković, Milete Prodanovića, Milana Miletića, i brojnih drugih slikara koji su u protekle dve ipo decenije učestvovali u radu Likovne kolonije.

Izložba se realizuje u okviru obeležavanja dvadestepete godišnjice postojanja Kolonije i ujedno predstavlja najavu izložbe prošlogodišnjeg saziva Savinačke likovne kolonije. Izložba će biti predstavljena 12. jula u 17 sati u Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu. Otvaranjem izložbe započeće rad 25 saziva Likovne kolonije “Mina Vukomanović Karadžić”.

Likovna kolonija „Mina Vukomanović Karadžić“, Savinac

Likovna kolonija „Mina Vukomanović Karadžić“ na Savincu započela je rad juna 1994. godine, povodom stogodišnjice smrti poznate srpske slikarke, a u organizaciji Skupštine opštine Gornji Milanovac i Muzeja rudničko-takovskog kraja. Odlukom Skupštine opštine, 2005. godine, organizacija Kolonije je poverena Kulturnom centru. Osnivač Kolonije je Skupština opštine Gornji Milanovac.

Kolonija nosi ime Mine Vukomanović Karadžić, iskazujući osnovnu potrebu da na adekvatan način nastavi negovanje uspomena na jednu od prvih žena-slikara srpskog romantizma. Kćerka Vuka Karadžića, Mina, sahranjena je u mestu održavanja Kolonije, u crkvi Svetog Save na Savincu, grobnoj crkvi znamenite porodice Vukomanovića iz obližnjih Srezojevaca.
Osnovni cilj Kolonije je stvaranje umetničkih dela, dalji razvoj kulture i umetnosti u sredini koja ima prebogatu istorijsku prošlost i značajnu kulturno-umetničku tradiciju, zatim afirmacija imena i slikarskog dela Mine Vukomanović Karadžić kojoj je Kolonija posvećena, rudničko-takovskog kraja, spomeničkog prostora u Takovu, negovanje istorijskih i kulturnih vrednosti kraja u kome se Kolonija održava, i na kraju, stvaranje fonda umetničkih dela i stalne postavke Kolonije.

Kolonija „Mina Vukomanović Karadžić“ je specifična po tome što nije ograničena samo na rad u mestu održavanja – Savinac. Naime, organizator za članove Kolonije priređuje brojne izlete širom opštine u cilju upoznavanja kuturno-istorijskih znamenitosti, ali i u cilju njihove zastupljenosti u umetničkim delima. Ovo podrazumeva posete manastiru Vraćevšnici, manastiru Vujnu, Miloševoj kući u Gornjoj Crnući, Brusnici, Takovu, Srezojevcima (rodno mesto Mininog muža Alekse Vukomanovića i kneginje Ljubice), Rudniku, Ravnoj Gori, Koštunićima i drugim znamenitim mestima na području opštine Gornji Milanovac.

Foto – http://lolamagazin.com/

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime