Koncert: Ansambl za novu muziku „GRADILIŠTE“

0
432

GORNJI MILANOVAC – Ansambl za novu muziku “Gradilište” u sastavu: Ana Radovanović, mecosopran, Neda Hofman, klavir i MIDI klavijatura i Srđan Sretenović – violončelo u utorak, centra održaće koncert 30. oktobra 2018. godine u holu velike sale Kulturnog centra.

“Gradilište” je specijalizovano za izvođenje domaćih i inostranih kompozicija nastalih u XX i XXI veku. Ansambl je osnovan 2011. godine na inicijativu pijanistkinje Nede Hofman.

U sastavu “Gradilišta” deluje dvadeset umetnika sa bogatim iskustvom u interpretiranju savremene muzike. Jedna od važnih odlika ansambla je prilagodlјivost različitim instrumentalnim kombinacijama, od dua do većih kamernih sastava, u zavisnosti od programa.

Na repertoaru “Gradilišta” važno mesto zauzimaju kompozicije domaćih autora. Ansambl je do sada inicirao nastanak jedanaest dela − porudžbina. Učestvovao je u premijernim izvođenjima kamernih dela Ivana Brklјačića, Svetlane Maksimović, Svetlane Savić, Srđana Hofmana, Milana Mihajlovića, Branke Popović, Tatjane Milošević, Ivane Ognjanović, Ivana Božičevića i dr. Na programu “Gradilišta” nalaze se i klјučna dela moderne muzike, poput melodrame “Pjero mesečar” Arnolda Šenberga (A. Schönberg) izvođene u scenskoj postavci, u okviru repertoara teatra “Madlenianum”.

U okviru intenzivne koncertne aktivnosti (oko 35 koncerata za sedam godina postojanja), ansambl je ostvario značajne nastupe na Međunarodnoj tribini kompozitora, BEMUS-u, festivalima KOMA i “Lasciar Vibrare”, premijerno izvodeći veliki broj kompozicija domaćih i inostranih autora. Godine 2017, ansambl “Gradilište” pokrenuo je i sopstveni festival savremene muzike pod nazivom “ReConstruction”, u okviru koga se održavaju majstorski kursevi, takmičenje i koncerti. Takmičenje je u celini posvećeno srpskoj muzici, čime “Gradilište” dodatno doprinosi promovisanju kompozicija domaćih autora.

Najskoriji inostrani nastup Gradilišta bio je u decembru 2016. na Univerzitetu u Tel Avivu (Izrael), u sali Clairmont Hall, gde su njegovi članovi u okviru razmene izraelskog i srpskog Udruženja kompozitora održali koncert domaćih i izraelskih kamernih dela. Tom prilikom su, između ostalog, izvedene kompozicije Ivane Stefanović (Ona), Svetlane Savić (Sonet br. 3) i Srđana Hofmana (Znakovi). U maju 2016, članovi Gradilišta nastupili su na autorskom koncertu kompozitora Ivana Božičevića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, izvodeći njegova dela “Canto de la ave rapiega” za violončelo i klavir i “Chamber Music” za mecosopran, violončelo i klavir. U novembru 2015-te godine, nastupili su u crkvi “Sv. Katarine” u Viljnusu (Litvanija), izvodeći dela Svetlane Savić, Srđana Hofmana i Ivana Brkljačića. U decembru 2014, sa delima Ivana Božičevića, Tatjane Milošević i Ivane Ognjanović gostovali su u Crnoj Gori, održavši koncert u sali Ministarstva kulture na Cetinju.

Ansambl je sarađivao sa dirigentima Premilom Petrovićem, Radetom Pejčićem, Ivanom Markovićem, Radanom Jovanovićem i Aleksandrom Kojićem. Članovi Gradilišta nastupali su sa Kamernim orkestrom “Gudači sv Đorđa” i sa Kamernim orkestrom “Camerata Academica” iz Novog Sada. Ansambl je izvodio dela autora iz Srbije, SAD, Izraela, Velike Britanije, Švedske, Ukrajine, Grčke, Poljske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije… Ansambl je do sada, uz podršku SOKOJ-a, izdao pet kompakt diskova sa kamernim delima savremenih autora: „4“, „Studio Live“, „ReConstruction“, „Plugged In“ i „Ogledalo Pjeroa“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime