Kad su mali veliki, u društvu pisca za decu Nikolete Novak

0
169

ČAČAK – U organizaciji Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” u sredu, 3. oktobra čačanski predškolci i osnovci su se družili sa piscem za decu Nikoletom Novak. Tokom oktobra, a u okviru Dečje nedelje, zaposleni u čačanskoj Biblioteci trude se da mališane i učenike osnovnih škola upoznaju sa autorom koji je zanimljiv, koga vole i koji piše za njih, objavljeno je na sajtu ove ustanove.

Ovoga puta veliki prijatelj dece i životinja Nikoleta Novak predškolcima iz vrtića „Sunce”, „Bambi” i „Mali kapetan” govorila je o temama iz svojih slikovnica, a deca su pripremala igrokaz za priču „Ježić Miki je često ljut”, koja je objavljena u okviru edicije „Priče iz šume”. Predškolci nisu krili oduševljenje, a kostimi koje su nosili su prikazali kako dobre priče nastavljaju da žive kroz mlade naraštaje i kako se među publikom rađaju novi čitaoci.Nakon predstavljanja prijatelja iz šume, savane i ostalih malih-velikih prijatelja iz životinjskog carstva, Nikoleta Novak je uz pratnju bibliotekara Dečjeg odeljenja posetila OŠ „Milica Pavlović”.

Učenici prvog razreda ove škole, kao i njihovi drugari iz vrtića „Gimnazion” pažljivo su slušali kako se mogu dobro upoznati kućni ljubimci i da su oni značajni za rast i razvoj svake ličnosti, a to je darovota spisateljica vešto predstavila i u priručniku „Upoznajmo kućne ljubimce”. Posebno je Nikoleta Novak istakla „i kućni ljubimci i divlje životinje su deci svojevrsna lekcija o odnosima, o strukturi ponašanja, ali ujedno kroz moje knjige želim da vas naučim da volite prirodu i životinje, jer tako ćete postajati i bolji ljudi i članovi društva u kom živite”.Nikoleta Novak je po obrazovanju veterinar. Radi u veterinarskoj klinici „Novak” u Beogradu i bavi se lečenjem kućnih ljubimaca. Vešto uklapa posao veterinara i pisca, pa je do sada za IK „Pčelica” objavila: ilustrovani priručnik „Upoznajmo kućne ljubimce”, romane „Tako mi je pričao Budimir” i „Tesa, mala balerina”, edicije slikovnica „Jedan dan sa životinjama”, „Priče iz šume”, „Prijatelji iz savane”, „Kad su mali veliki”.

Radi sa decom u okviru radionice „Plavi pas” čiji je cilj da deca nauče kako da se bezbedno ophode prema psima.

Od ranog detinjstva Nikoleta Novak je uživala u tri stavri: u druženju sa decom, životinjama i pisanju. I danas je podjednako ispunjavaju sve tri stavri, koje se u njenom životu prepliću i dopunjuju, a da su rezultati dobri pokazuje i gostovanje u Čačku, jer je preko dvesta predškolaca i učenika uživalo u njenim pričama i društvu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime