Izbori u SAD: Bajden na korak do pobede, Tramp uložio žalbe u više država

0
73

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobednika predsedničkih izbora u SAD, trebalo bi da budu poznati u popodne, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Džordžije i Arizone. Prema preliminarnim rezultatima, Bajden ima 253 elektorskih glasa, a Tramp 213. Pobedniku je potrebno najmanje 270 elektorskih glasova. Bajden pozvao na jedinstvo i rekao da njegova kampanja pobeđuje u dovoljnom broju saveznih država. Tramp je u svom obraćanju govorio o prevarama, pa uložio žalbe sudovima u Mičigenu, Pensilvaniji i Džordžiji.

Trampove pristalice se okupile kod centara za brojanje glasova u Mičigenu i Arizoni

Desetine gnevnih pristalica američkog predsednika Donalda Trampa okupile su se noćas kod centara za brojanje glasova u Detroitu i Finiksu, dok hiljade njegovih protivnika protestuju širom SAD, tražeći brojanje listića do kraja u saveznim državama u kojima pobednik nije poznat.

Trampove pristalice su došle do centara u Mičigenu i Arizoni, ključnim saveznim državama za ishod presedničkih izbora u SAD, nakon što je objavljeno da je američki predsednik izgubio u te dve države. Prema agenciji Asošiejted pres, Trampov rival, kandidat demokrata Džozef Bajden pobedio je u Mičigenu i Arizoni.

Gnevni demonstranti su u Detroitu uzvikivali „Prestanite da brojite (glasove)“, a u Finiksu „Stop krađi“, navodi AP.

Oni su se okupili iako se u centru za brojanje glasova nalaze posmatrači i Republikanske i Demokratske stranke, a brojanje glasova se sve vreme uživo prenosi na internetu.

Do protesta je došlo nakon što je Tramp izjavio, ne navodeći bilo kakav dokaz, da je bilo velikih problema sa glasanjam i brojanjem glasova, naročito kad je reč o glasovima poslatim putem pošte.

Neizvesna trka

Pobednik američkih izbora još uvek nije poznat, ali projekcije i analitičari smatraju da je trenutni favorit Džo Bajden, ali i da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što bi demokrati, ako uđe u Belu kuću, moglo znatno da zakomplikuje donošenje odluka i sprovođenje najavljenih poteza poput reforme zdravstvenog osiguranja ili poreskog sistema.

Trampa čeka znatno teži put prema pobedi. Kako bi nastavio trku Tramp mora da osvoji Džordžiju i Arizonu ili Džordžiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Bajden pobedio u Viskonsinu i Mičigenu.

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora mora potom da pobedi u Pensilvaniji u kojoj projekcije idu u korist Bajdena, te u Severnoj Karolini.

Zvaničnici Pensilvanije najavljuju da će glasove brojati do petka, a NBC prenosi da će Severna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. novermbra.

Trampov štab je tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Džordžiji, Pensilvaniji i Mičigenu, a u Viskonsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

Od zatvaranja biračkih mesta i početka brojanja glasova, bilo je jasno da će i ovog putaključne biti „kolebljive države“. U ovom izbornom procesu, zbog pandemije koronavirusa, 100 miliona Amerikanaca glasalo je ranije.

Izvor: N1, Beta, Insajder, www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime