Gorica Popović: Žao mi je što Flojd nije ovde

0
108

Digitalno restaurirana verzija filma „Nacionalna klasa“ biće premijerno prikazana pred beogradskom publikom u subotu, 29. septembra, u Studentskom parku od 20 časova.

„Srećna sam što sam deo ovog kultnog filma. Mislim da je ovo potez koji vraća veru da kultura nešto znači, da je potrebna i da treba ulagati u nju“, rekla je Gorica Popović na promociji, kada je najavljeno još ovakvih poduhvata do kraja godine.

Film „Nacionalna klasa“ je jedan od kultnih jugoslovenskih klasika u režiji Gorana Markovića.

Glavni junak priče je čuveni Flojd koga tumači Dragan Nikolić, a uloge u ovom filmu su zabeležili i: Gorica Popović, Voja Brajović, Bora Todorović, Irfan Mensur i drugi.

„Ovaj projekat ima za cilj čuvanje kulturnog nasleđa. Sećam se da sam film prvi put gledao kao desetogodišnjak ali su ga mnoge druge generacije gledale u lošem kvalitetu. To se sada menja. Dolazim iz zgrade arhiva Jugoslovenske kinoteke, gde se odvija restauracija filma. Još uvek se radi na restauraciji naših najklasičnijih filmova, a koji će biti prikazani do kraja godine“, rekao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Ovo ostvarenje poznato je i po muzici iz filma, koju je komponovao Zoran Simjanović, tekstove je pisala Marina Tucaković, a neki od izvođača su: Dado Topić, Oliver Mandić, Slađana Milošević…

Od 19 časova u subotu publiku će zabavljati Beogradski jazz orkestar, a prisutni će moći da uživaju u izvođenju muzike iz filma poput čuvene numere „Floyd“.

Za ulogu Vukosave poznatije kao „Šilja“, Gorica Popović je dobila Zlatnu arenu za najbolju ulogu u Puli.

„Ovo je moja druga uloga, prva je bila u filmu ‘Miris poljskog cveća’. Za ovu veliku ulogu nagrada me je iznenadila, dobila sam je a da nisam bila svesna šta znači. Žao mi je što Flojd nije ovde. On je bio jedinstven i za mene još uvek živi u svojim anegdotama, ulogama… Mnogo mi nedostaje“, rekla je Gorica.

Dane sa snimanja jako dobro pamti i seća ih se sa osmehom na licu, kako kaže, bilo je jako zabavno i puno su se družili.

Projekat „Vip kinoteka“, nastao u saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke, ima za cilj da zaštiti i sačuva ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom digitalne restauracije obuhvaćeno je deset filmskih ostvarenja za ovu godinu.

Piše: M. Đošić

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime