Fudbalski dvoboj plavuša i crnki

0
107

Fudbalski klub Jedinstvo iz Gornje Gorevnice kod Čačka već pet godina organizuje fudbalski dvoboj majki svojih mladih igrača, koje su podeljene na plavuše i crnke.

Tako je bilo i ove godine na Vidovdan, kada su na teren još jednom istrčale 24 dame. Ovoga puta, zbog velikog interesovanja, na turniru su učestvovale i majke iz okolnih sela.

Žene na fudbalskom terenu odavno nisu novost. Ali da bi zaigrali na ovom meču morate da budete crnka ili plavuša.  Petu godinu zaredom, majke iz Gornje Gorevnice, sela nadomak Čačka, imaju međusobne duele. Želeli su da na taj način stimulišu decu da se bave sportom ali i da provode više vremena zajedno.

Od 2016. godine učestvujem na turniru, igram za tim crnih mama. Ove godine prvi put nosim kapitensku traku. Ovo je pre svega jedno lepo druženje za kojim vlada sve veće interesovanje.  Sve veći broj mama je zainteresovan da učestvuje, ne samo iz našeg sela, nego i iz okoline.  U publici se svekrve, muževi, svi navijaju. Poslednjih dana nismo imali neke posebne pripreme, ali smo tokom zime, pre vanredne situacije, imali treninge u sali u okviru naše škole. Svi u porodici smo “zaraženi” fudbalom, ćerka trenira fudbal, pratimo utakmice – kaže Ivana Glišić.

 Iako se nije igralo baš po svim fudbalskim pravilima, viđen je dobar fudbal. Devojke su se trudile, trčale, bilo je dobrih poteza, treneri su delili savete, a bilo je i grube igre. Prve dve godine pobeđivale su plavuše, a onda su crnke preokrenule rezultat.

Ovde smo pre svega da se igramo I družimo, bez ikakvog opterećenja. Nismo imali pripreme, ne trebaju nam. Iskreno suprug i sin prate fudbal, a ja i ćerka slabije – kaže Danica Radojević.

Fudbal u selu igraju svi, uključujući i veliki broj devojaka, možda i zbog činjenice da je to jedini sportski klub pa i nemate drugi izbor.

Počela sam da igram fudbal tako što sam sa drugarima i braćom igrali na rođendanima. Svidelo mi se i počela sam da treniram. Nisam planirala da se toliko zadržim u ovom sportu. Sada sam prešla u gradski fudbalski klub Borac i to je potpuno drugačija priča. Treniraću sa devojčicama, to je drugi fudbal, ali mislim da ću se navići i da će to biti super –  kaže Jovana Ćirić.

Sve je počelo spontano 2016. godine, a izraslo u mnogo više od toga, manifestacija je rasla, svidela se ljudima i vidite koliko danas ima ljudi. Fudbal vole da igraju svi u selu. Naš klub je jedini sportski klub u selu. I to je teško održavati u ovim uslovima. Malo ljudi gleda neki opšti interes, još uvek se trudimo da taj opšti interes opstane – kaže Ivan Glišić, predsednik FK Jedinstvo.

Meč između plavuša i crkni privukao je brojnu publiku, a navijanje je proteklo u duhu fer pleja i obavezno prase na ražnju.

Tradicionalno, pobednik turnira dobija „zlatnu metlu, a ona je ove godine pripala crknama.

izvor, foto – ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime