EU otvara granice, Srbi ne mogu u Nemačku

0
22

Za državljane Srbije i dalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku, budući da ta zemlja još nije donela odluku da li će slediti preporuke EU o otvaranju granica za zemlje koje nisu deo unije, saopštila je jutros nemačka ambasada u Beogradu.

Savet EU usvojio je preporuku da se od danas ukinu privremene restrikcije na putovanja u EU za građane 15 zemlja širom sveta, među kojima je i Srbija, ali i upozorio da je primena ove preporuke isključivo u nadležnosti država članica.

Za slada Savezne Republike Nemačke još nije odlučila da li će slediti ove preporuke, navodi Ambasada na Fejsbuk stranici.

„Prema tome, za državljane Srbije i nadalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku. O svim izmenama ćemo vas blagovremeno obavestiti na našem sajtu, www.belgrad.diplo.de, ili ovde preko facebook-a“, navodi Ambasada.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka nema zakonski karakter, a da su zemlje članice „odgovorne za primenu sadržaja preporuke“, što praktično znači da građanima 15 zemlja koje su se nalaže na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

„Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori“, navodi se u saopštenju Saveta EU.

To praktično znači da građanima država koje su se nalašle na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

Na listi država kojima će od danas biti otvoren ulazak u EU, od zemalja regiona nalaže su se samo Srbija i Crna Gora, a tu su i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

U Savetu EU naglašavaju da će ovaj spisak biti ažuriran svake dve nedelje u skladu sa najnovijim epidemiološkim podacima.

Mihajlović: Proverite pravila pre puta

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da su od juče obnovljeni letovi i na trećem međunarodnom aerodromu „Morava“ u Kraljevu za Beč i poziva građane da pre putovanja provere pravila i mere koje važe za državu u koju planiraju da putuju.

granica, eu

Tanjug (AP Photo/Daniel Cole, File)

Ona je u jutarnjem programu TV Hepi rekla da je EU donela deklarativnu odluku o otvaranju granica za naše državljane, ali da svaka država ima svoja pravila i važno je da pre puta građani sve provere.

„U Nemačku na primer još uvek naši državljani ne mogu ući. Ova pravila će se menjati na svakih od sedam do 15 dana i to je normalno u situaciji u kojoj se ceo svet nalazi„, rekla je Mihajlović.

Podsetila je da tranzitni saobraćaj sve vreme funkcioniše za vreme epidemije koronavirusa, ali da su putovanja u ovo vreme prava avantura.

„Odgovornost je na svima nama. Ukoliko se odlučite za put, proverite sve sa ambasadom te zemlje i ministarstvom spoljnih poslova. Danas na primer imate let za Skijatos, ali je neophodna hrpa papira koju treba popuniti. Srbija je takođe lepa zemlja, možemo prvo nju da obiđemo, ukoliko već želimo da putujemo“, dodala je Mihajlović.

Kako je saopštio njen kabinet, Mihajlović je, povodom trenutnog porasta broja zaraženih koronavirusom, rekla da moramo da naučimo da živimo sa virusom korona, jer je on tu sve vreme i biće prisutan i na jesen i zimu.

„Važno je pre svega da sačuvamo zdravlje. Moj manir nije da napadam građane niti mislim da tako treba, ali od početka sam stava da svako od nas mora da vodi računa o sebi i ljudima oko sebe, da budemo dovoljno samosvesni i da se pridržavamo pravila“, poručila je Mihajlović.

Tanjug, Foto naslovna – EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime