„Eksplozija“ cena osnovnih životnih namirnica

0
84

U poslednjih nekoliko meseci cene osnovnih životnih namirnica su u Čačku eksplodirale. Tako građani za litar jestivog ulja u zavisnosti od toga gde ga kupuju moraju izdvojiti od 160 do 200 dinara.

Cene mleka su, takođe, ‘skočile’ pa za litar neobranog neophodno je platiti najviše 107,  a u pojedinim marketima na akciji oko 90 RSD. Kilogram brašna u Čačku staje od 52 do 65 dinara u zavisnosti od maloprodajnog objekta gde se pazari. Čačani kažu da je poskupelo i meso za 50 do 100 dinara po kilogramu.

„Značajno je reći da to zavisi da li je u pitanju goveđe, svinjsko ili pileće“, navodi naša sagovornica Ljilja koju smo zatekli u jednoj mesari.

Cene voća su takođe „skočile“. Tako za kilogram trešanja treba u prodavnici izdvojiti 120, a na pijaci 100 dinara. Jabuke su, takođe, veoma skupe i u maloprodajnim objektima kilogram staje 80, a na pijaci od 50 do 60 dinara. Cena banana i pomorandži je slična na svim prodajnim mestima i iznosi oko 140 RSD. Kada je povrće u pitanju drastične razlike u cenama se evidentiraju kod mladog krompira i paradajza.

„U prodavnicama kilogram mladog krompira staje od 60 do 65, a na pijacama oko 30 dinara. Paradajz je u maloprodajnim objektima 190, a u marketima se može naći i za 150 dinara“, kažu kupci za Nova.rs.

Inače, Čačani se žale da su poskupela i hemijska sredstva, kako za kuću, tako i za ličnu higijenu.

„Deterdžent za pranje veša je poskupeo u pojedinim prodavnicama i za 400 do 500 dinara. Imam dvoje male dece i kupujem veća pakovanja ili devet ili dvanaest kilograma, ovo je strašno, ne znam kako preživljavamo „, rekla nam je Ana

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime