Dveri – Da li postoji urbanistička mafija u Čačku?

0
51

Nakaradna izgradnja Čačka i sve teži uslovi življenja u njemu prirodno su uzrokovali to da Čačani sve češće pričaju o „urbanističkoj mafiji“ u Čačku. Da li postoji organizovana grupa ljudi koja ima za cilj lično i stranačko bogaćenje na račun uređenja Čačka ili je ipak u pitanju samo stihija u oblasti urbanizma Čačka važno je pitanje za Čačak i njegovo dalje razvijanje.

Već smo naveli koja je uloga pojedinih podobnih naprednjačkih arhitekata ali odgovornost nije samo na njima. Dveri otvoreno postavljaju pitanje i izražavaju sumnju u direktnu odgovornost gradonačelnika kao i pojedinaca iz drugih ustanova koje su direktno povezane sa izdavanjem uslova izgradnje i građevinskih dozvola, izrade urbanističkih planova i drugim elementima prilikom izgradnje objekata. Sumnjamo da neki pojedinci zloupotrebljavaju svoj položaj i rade u interesu određenih lobi grupa i pojedinaca, zarad materijalne koristi, ne obazirući se na veliku štetu koju nanose Čačku.

 

Najodgovorniji je, naravno, gradonačelnik i odmah za njim svi oni koju su učestvovali u donošenju nakaradnih urbanističkih planova koji su dalje, svesno i planski, omogućili njihovo krajnje elastično tumačenje od strane pojedinih investitora i projektanata i koji su, ništa drugo do jedna spekulativna zona koja može da se tumači selektivno zavisno od podobnosti investitora i projektanta.

Građevinska inspekcija ima jednu od najznačajnih uloga prilikom „divlje“ gradnje – gradnje mimo građevinske dozvole. Pojedinci iz ove službe često „zažmure na jedno oko“ dok se ne završe „divlji“ radovi „podobnih“ investitora. Pojedini, za takvu uslugu, bivaju nagrađeni od strane gradonačelnika daljim unapređenjem.

Verujemo da je izostanak krovne organizacije ili jedne osobe u vlasti, zadužene sa oblast urbnizma, svesno učinjeno da bi odgovornost mogla u nedogled da se prebacuje između brojnih učesnika u izgradnji – UZ urbanizam na inspekciju i Zakon o PII i projektanta, inspekcija na Gradac, Gradac na projektante, projektant na investitora, investitor na gradonačelnika, gradonačelnik na Urbanizam… i tako u krug već godinama.

I dok se oni tako igraju urbanizma već godinama, naš Čačak postaje sve ružniji i nepodnošljiviji za život. Trotoarima već odavno ne možemo da šetamo, vazduh i reku kao da nemamo (među najzagađenijima u Srbiji), zelenila je sve manje, a saobraćajni kolaps nam je svakodnevnica kao da živimo u višemilionskom gradu. Međutim, najtragičnija je osnovana sumnja da Čačak uskoro neće moći da se „popravi“ ni kada bi se ova oblast uvela pozitivne urbanističke tokove.

 

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri Čačak

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime