Dragolj – epicentar volonterizma

0
103

GORNJI MILANOVAC – U Mesnoj zajednici Dragolj juče je uspešno održana volonterska akcija „102 kao 1“. Zajedničkim zalaganjem i delovanjem kao jedno, učesnici su očistili kritična mesta reke Dragoljice i preventivno delovali protiv poplava.

„Današnja akcija osmišljena je u saradnji sa koordinacionim telom koje radi u slivu Zapadne Morave. Mi smo posle prošlogodišnjih poplava uspeli dosta toga da uradimo na teritoriji Dragolja. Asfaltirali smo kilometar lokalnog puta, 750 metara nekategorisanog puta, uz učešće građana 1:3. Uradili smo preko dva kilometra, nasuli puteva, iskopali kanala, zacevili kanale pored puta, kako voda ne bi odnosila puteve. U toku su radovi na još kilometru nekategorisanih puteva, a današnja akcija je uspešno odrađena i baš zato smo ovde da pokažemo kako je to bilo kada su bile poplave, u odnosu na danas, kada smo sve to završili. Hoću da se zahvalim svim meštanima sela Dragolj, jer zaista su ljudi preduzimljivi, hoće da se uključe u sve akcije i kada neko hoće da radi, opština je tu da mu pomogne“, rekao je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević i dodao da su u planu dalji radovi u MZ Dragolj:

„Napravićemo nove linije za struju, već su postavljene bandere, nastavićemo da radimo sa asfaltiranjem puteva, uradićemo i most kod jedne kuće koja je bila odsečena posle poplava. Nadam se da nas više neće onakve poplave zadesiti, a ova današnja akcija i čišćenje korita jedne rečice ima za cilj prevenciju da se reke više ne bi izlivale“.

Načelnik Štaba za vanredne situacije Milorad Dimitrijević istakao je da je za današnju akciju izabrana lokacija MZ Dragolj, pre svega zbog onoga što su oni preživeli, a to su bujične poplave koje su ih zadesile i prošle i 2014. godine.

„Mi ne možemo da sprečimo kišu, ali možemo da obezbedimo da voda ide uređenim tokovima i pravcima. To je naša uloga i tu pokušavamo da doprinesemo. Naša opština, kao potpisnica Protokola o saradnji svih gradova i opština koje učestvuju u akciji „102 kao 1“, i dalje radi na rešavanju kritičnih deonica i mesta koja predstavljaju usko grlo za vodotokove“, naglasio je Dimitrijević

Direktor Javnog preduzeća za izgradnju Božidar Vučetić rekao je da JP za izgradnju već dve nedelje izvodi radove u MZ Dragolj:

„Saniramo nekategorisane puteve – vršimo nasipanje, iskop kanala i zacevljenje. Učestvovali smo i u današnjoj akciji i zadovoljni smo što imamo mogućnost da učestvujemo i pomognemo u akcijama koje se održavaju širom opštine Gornji Milanovac.“

Predsednik MZ Dragolj Nikola Jaćimović istakao je zadovoljstvo današnjom akcijom i rekao da su čišćenjem rastinja oko reke svi pomogli kako ne bi došlo do prošlogodišnje situacije. Naglasio je i dobru saradnju sa lokalnom samoupravom i dodao da se nada da će tako biti i u budućnosti.

Akcija „102 kao 1“ održana je po treći put, a cilj akcije je da se na 102 lokacije deluje kao jedno, u čišćenju slivova i priobalja naših reka. Podsetimo, današnju akciju su, pored meštana MZ Dragolj i volontera, podržali Štab za vanredne situacije, JP za izgradnju, Ekološka kancelarija, Kulturni centar, pripadnici Vojske Srbije, Opštinska organizacija Crvenog krsta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime