Đaci uče da su Beograd i Čačak bili deo Hrvatske

0
586

U tematskom atlasu za predmet Priroda i društvo za četvrti razred osnovnih škola u Srbiji, izdavača „Novi logos“, objavljena je karta Balkana iz 9. veka na kojoj Hrvatska obuhvata dobar deo današnje Srbije, poput Šumadije i Beograda, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i deo Albanije!

Na toj karti predstavljena je „najstarija država Raška“, od koje se istočno nalazi Bugarska, jugoistočno Vizantija, a zapadno, severno i južno Hrvatska! Prema ovom je zapadna granica Raške s Hrvatskom na Drini, severna na Zapadnoj Moravi, jugoistočna blizu ušća Drima na teritoriji današnje Albanije, a negde u širem rejonu Čačka je tromeđa Hrvatske, Bugarske i Raške, od koje granična linija između Hrvatske i Bugarske ide na severoistok, južno od Smedereva seče Veliku Moravu i izbija na Dunav. Kao autori ovog atlasa navedeni su dr Aleksandar Kandić, dr Gordana Subakov Simić, Željko Vasić, Damir Živković i Ivan Matejić!

Istoričar Radovan Damjanović kaže da su autori ove karte očigledno bili inspirisani granicama zloglasne Nezavisne države Hrvatske (NDH).

„Naravno da se Hrvatska nikada nije prostirala na ovim teritorijama, ona je bila tada vrlo mala i nije imala status države. Bila je pod franačkom i ugarskom vlašću, dok je primorski deo bio po venecijanskom upravom. To nije lepo da naša deca uče ovakve netačne stvari iz srpskih udžbenika, ali nažalost, to nije prvi put i dešava već dugi niz godina. Nažalost, mi uopšte nemamo bar jedan solidan istorijski atlas ni za osnovnu, a ni za srednju školu, što mora da se ispravi“, kaže Damjanović za Kurir.

Hrvatska država se, sem za vreme Drugog svetskog rata i postojanja NDH, nikada u istoriji nije prostirala istočno od Une, a kamoli do Drine, Smedereva i Albanije. Od prvih pisanih tragova u kojima se pominje, pa sve do 1941. godine, pokrajina Hrvatska obuhvatala je širi prostor oko današnjeg Zagreba, Karlovca i Varaždina. Južno od Like graničila se s Dalmacijom, istočno sa Slavonijom. Pre NDH nije postojala kao samostalna država, već je bila pokrajina, sa istim statusom kao Dalmacija i Slavonija.

U Ministarstvu prosvete Srbije su nas uputili na Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, odakle nismo dobili odgovore na upućena pitanja do zaključenja ovog broja.

Izdavač „Novi logos“ – Odmah ćemo ispraviti mapu

Nakon što su novinari Kurira obavestili „Novi logos“ o ovom propustu, ta izdavačka kuća obećala je da će odmah rešiti problem.

„Ovom prilikom hteli bismo da vas obavestimo da smo u saradnji sa dr Ratomirom Milikićem, višim naučnim saradnikom sa Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, izvršili korekciju mape koju ste naveli i poslali udžbenik na ponovno odobravanje u Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja“, rečeno je u „Novom logosu“.

Izvor-Kurir, Foto-ilustracija

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime