Đaci u Čačku na časove idu bez udžbenika

0
175

ČAČAK – Đaci čačanskih škola u klupama bez pojedinih knjiga, jer ih nema u knjižarama. Problem nastao jer izdavači traže da im knjižari plaćaju avansno, pišu Novosti.

Većina učenika, posebno osnovnih škola u Čačku i okolini, u školu je krenula bez udžbenika, jer ih nema u ponudi u čačanskim knjižarama. Nemoćni roditelji obilaze knjižare i negoduju zbog nestašice, pošto, kako ističu, nastavnici od naredne sedmice neće tolerisati dolazak na časove bez odgovarajućih knjiga.

Udžbenike pojedinih izdavača, poput „Zavoda“ ili „Kreativnog centra“, školarci su mogli da pazare od sredine avgusta, ali od ostalih izdavača – „Vulkana“, „Kleta“ i „Novog Logosa“, bilo je u malim količinama, ili, kako navode roditelji, nije ih bilo uopšte.

– Pojedini izdavači od ove godine traže avansno plaćanje knjiga, a to je rizik za nas, jer ne znamo koliko ćemo ih prodati – kazao nam je Rade Vasilić iz čačanske knjižare „Reči“. – Uzalud smo ih molili i pisali preko gradske uprave da promene način poslovanja.

Kod nas nema udžbenika „Novog Logosa“ i „Kleta“, a prema obećanju, treba da stignu „Vulkanovi“.

Nebojša Orlić, direktor „Novog Logosa“, kazao nam je da su sva izdanja ove kuće odštampana na vreme i nalaze se u magacinu, da se isporuka ka knjižarama vrši redovno, te da sve porudžbine koje stignu u toku dana izlaze iz magacina sutradan.

– Sve knjižare koje su na vreme poručile udžbenike, na vreme su ih i dobile. Možda neke knjižare nisu na vreme poručile dovoljne količine, ili pak knjige nisu plaćene. Čak i ukoliko udžbenika nema u nekoj knjižari iz pomenutih razloga, mogu se poručiti preko našeg sajta – rekao nam je Orlić.
Đaci koji su knjige naručili posredstvom škola, dobili su ih. Međutim, posebno u starijim razredima, većina se snabdeva u sopstvenoj režiji.

– Rešili smo da udžbenike kupimo u nekoj od knjižara, i to preko administrativne zabrane na šest rata, jer koštaju oko 14.000 dinara – rekla nam je Čačanka Milica G., čije dete ide u šesti razred. – Deo knjiga smo uzeli, ali većinu nismo, jer udžbenika nema, niti u knjižari znaju da li će ih i kada dobiti. Sa druge strane, nastavnici insistiraju na tome da đaci donose knjige na časove.

Ona napominje da se deci ne dozvoljava kopiranje knjiga, niti mogu da naslede udžbenike, jer su programi promenjeni.

„VULKAN“ DOSTUPAN

U KNjIŽARI „Pelikan“ u Čačku postoje svi udžbenici našeg izdanja za sva četiri razreda koja smo dobili da štampamo po programu – rečeno nam je u izdavačkoj kući „Vulkan“.

IZVOR: Novosti, Foto – Ilustracija

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime