Dara ispala iz trke za Oskara, Aida u užem izboru

0
400

Na listi užeg izbora Američke akademije filmske umetnosti i nauke za 93. nagradu po redu, u kategoriji za najbolji međunarodni film, nema Dare iz Jasenovca. Ipak, među 15 kandidata jeste film Bosne i Hercegovine “Quo Vadis, Aida?”, koji će se za nagradu sa stranog govornog područja boriti sa ostvarenjima iz još 14 zemalja.

Podsetimo, film reditelja Predraga Gage Antonijevića „Dara iz Jasenovca”, o stradanju Srba u zloglasnom ustaškom logoru, izazvao je poslednjih dana mnoge reakcije. Takođe, film nije bio na listi nominovanih za 78. Zlatni globus, čija dodela je zakazana za 28. februar, što je bio prilično loš znak za srpskog kandidata za Oskara. Izbor za ovu nagradu često je pokazatelj rasploloženja među članovima Akademije kada su u pitanju i filmovi za Oskara.

Kako je prethodno naveo Filmski centar Srbije, film “Dara iz Jasenovca“ je emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom nudeći pre svega poštovanje prema žrtvama. Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična, pri čemu je film izbegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti jer nije stavljen u politički diskurs. Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu opšteg zločina, već je tragedija personalizovana. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i opštim mestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući na taj način veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila. Bila je potrebna velika hrabrost celokupne autorske ekipe da se prihvati tako delikatne teme.

Nova.rs

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime