Danas počinje 6.bijenale Biblioteka u Čačku

0
274

Šesti medjunarodni  bijenale vizuelnih umetnosti “Biblioteka – otvorena knjiga Balkana”, predstaviće od danas do 10. decembra u Čačku radove 72 umetnika iz 21 zemlje, na temu “dijalog”, rekao je agenciji Beta umetnički direktor manifestacije slikar Božidar Plazinić.

Specijlani gost manifestacije je kustos iz galerije “Kura” iz Rima Ilarija Marota, a ovogodišnji dobitnik Povelje bijenala “Biblioteka otvorena knjiga Blalkana” je istoričar umetnosti, likovni kritičar, reditelj i scenarista, Djordje Kadijević.

Svečano otvaranje zakazano je za večeras u 18 časova u Velikoj sali Doma kulture u Čačku, na kome će u muzičkom delu programa nastupiti umetnici Oliver Njego, Boban Bjelić i Bora Dugić.

Izložba će biti postavljena u  izlagačkim prostorima Doma kulture, galeriji Narodnog muzeja i depou Medjuopštinskog istorijskog arhiva  u Čačku.

Likovna manifestacija umetnika balkanskog regiona i gostujućih zemalja “Biblioteka – otovorena knjiga Balkana” nastala je 2006. godine i svake druge godine održava se u Čačku.

Izložbu je osmislio i pokrenuo slikar Božidar Plazinić, čiji je motiv bio, prema njegovim rečima, da ona bude “most preko zidova koji su razdvojili balkanske narode u jednom tragičnom vremenu”.

Izložbu organizuje Centar za vizuelna istraživanja “Krug” i Dom kulture Čačak.

BETA, Foto – YouTube

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime