Danas je Sveti Simeon Mirotočivi

0
1062

Osnivača loze Nemanjića, Stefana Nemanju, Srpska pravoslavna crkva proglasila je za svetitelja i slavi ga 26. februara kao Svetog Simeona Mirotočivog.

Raški Veliki župan Stefan Nemanja smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara i zajedno sa sinom Savom, utemeljivačem Srpske pravoslavne crkve.

Njegovu vladavinu odlikuje početak podizanja monumentalnih vladarskih zadužbina, kao i pojava autentičnog srpskog stila u sakralnoj arhitekturi, poznat kao raški stil.

„Stefan Nemanja je ostavio vlast sinu Stefanu Prvovenčanom, županu, kasnije kralju i Nemanja se zamonašio 1196. i predao vlast sinu i došao u Studenicu i ovde boravio nepune dve godine. Potom je otišao na Svetu Goru u Manastir Hilandar“, priča dr Tihon Rakićević, iguman Manastira Studenica.

Da Studenica blista u sjaju vremena kada je i podignuta, brinu stručnjaci republičke službe spomeničke baštine. Tako je Društvo konzervatora Srbije priznanje, dodelilo Neveni Debljović Ristić za restauraciju i rekonstrukciju seferne bifore na Bogorodičinom hramu.

„Sama predstava koja se nalazi u luneti ima jedan izuzetno značajan ikonografski smisao i upotpunjuje znanja o duhovnom i teološkom smislu koje ima arhitektonska plastika Bogorodičine crkve“, navodi arhitekta konzervator dr Nevena Debljović Ristić.

Da se Stefan Nemanja povukao sa vlasti i zamonašio, da je preminuo kao monah Simeon u manastiru Hilandaru 1200. godine i mnogo toga još iz bogate, ali i tužne srpske istorije, propovedaju verujućem narodu i brojnim turistima monasi studeničkog bratstva.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime